Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 september 2018

  Oron för afrikansk svinpest växer i EU

  Jordbrukskommissionär Phil Hogan och Fredrick Federley (C) uppmanar medlemsländerna att ta smittfaran på allvar.

   Fredrick Federley (C).
  Fredrick Federley (C). FOTO: Johanna Berglund

  Vid veckans informella jordbruksministerråd underströk EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan allvaret i smittoläget för afrikansk svinpest. I mitten av september upptäcktes smittan hos vildsvin i Belgien, det nionde EU-landet att nås av smittan under den pågående spridningen. (På Sardinien har sjukdomen funnits sedan 1978.)

  – Vi måste titta ordentligt på spridningen av denna sjukdom, och kanske ta den på större allvar än vad som gjorts i vissa medlemsländer när det gäller biosäkerhetsåtgärder.

  Väldigt nära

  EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är också oroad, och har skrivit ett brev till jordbruksministerrådets ordförande, Österrikes jordbruksminister Elisabeth Köstinger. Han uppmanar henne att kommunicera allvaret i situationen till sina kollegor.

  – Det behöver definitivt göras mer. Hade man gjort mer så hade vi kanske inte fått det till Västeuropa. Det är illa nog att det finns i Östeuropa och Baltikum, det är väldigt nära.

  Perfekt storm

  Fredrick Federley ser hur riskerna för smittspridning ökar ytterligare när torkan gör att djurägare tvingas importera mer foder.

  – Det finns flera saker som skapar den perfekta stormen.

  Fredrick Federley hoppas på att få sin partigrupp, liberala Alde, att lyfta frågan i EU-parlamentets jordbruksutskott.

  I Belgien ska 4 000 grisar nödslaktas i förebyggande syfte, och ett karantänområde på 63 000 hektar har upprättats, enligt nyhetstjänsten Agra Europe.

  Relaterade artiklar

  Till toppen