Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 juni

  Oro i Centraleuropa för ny torksommar

  Bönder i Tjeckien, Polen och stora delar av Tyskland befarar ännu en svår torksommar efter att det knappt regnat alls under april och maj.

   En lantbrukare sår på ett torrt fält utanför staden Düren i västra Tyskland 21 april i år.
  En lantbrukare sår på ett torrt fält utanför staden Düren i västra Tyskland 21 april i år. FOTO: STEPHANE NITSCHKE/REUTERS/TT

  Samtidigt som jordbruket kämpar med de problem som det nya coronaviruset för med sig ser det ut som att stora delar av Centraleuropa går mot en tredje exceptionellt torr sommar på raken. I Polen, där jordbrukare länge klagat på torrvädret, har forskningsinstitutet IUNG som forskar på jordmåner och växtodling visat att det i landet regnade 100 millimeter per kvadratmeter mindre än normalt under perioden 20 mars till 21 maj. I vissa delar av landet var regnunderskottet hela 160 millimeter, uppger Topagrar. Om torkan håller i sig de kommande veckorna räknar institutet med att bönderna kommer att få runt 20 procent lägre skördeinkomster än vanligt.

  Tyskland går mot torka

  Även grannlandet Tyskland är svårt drabbat, framför allt i dess östra delar. Efter ett relativt blött första kvartal var förhoppningarna om att slippa ännu en torrsommar goda, men precis som i Polen uteblev regnet nästan helt i april och maj, skriver Agrarheute.

  Torr aprilmånad

  Enligt DWD, Tysklands motsvarighet till SMHI, var april en av de torraste och varmaste aprilmånaderna som någonsin uppmätts av institutet. I den nordöstliga delstaten Mecklenburg-Vorpommern uppger deras jordbruksminister Till Backhaus, att större delen av delstatens yta kategoriseras som drabbad av ”extrem torka” uppger public servicekanalen NDR.

  Vete, raps och korn visar redan tecken på torkstress i de flesta av Tyskland odlingsregioner.

  Kritiskt i Tjeckien

  I Tjeckien är läget än mer kritiskt – det har till och med pratats om ”den värsta torkan på 500 år”, uppger vetenskapssajten Phys.org. Med hjälp av satellitövervakning ser forskarna att fukthalten i vissa delar av landet är 30 procent lägre än normalt så här års. Det är det holländska företaget Vandersat som har kombinerat data från den europeiska rymdstyrelsen ESA och deras amerikanska och japanska motsvarigheter NASA och JAXA.

  Kan bli katastrofalt

  ”Jämfört med genomsnittet eller vad vi anser vara ett ‘normaltillsånd’ kan en skillnad på 30 procent under våren anses vara en katastrof för jordbruket och naturen om denna torka fortsätter över sommaren”, säger Richard de Jeu från Vandersat till sajten.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen