Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 mars

  Brexitoro ökar psykisk ohälsa

  Oro över Brexit och ännu en sommar med katastrofväder gör att flera brittiska bönder nu går omkring med självmordstankar.

  FOTO: Mostphotos

  Oro över Brexit och ännu en sommar med katastrofväder gör att flera brittiska bönder nu lider av svår psykisk stress.

  Flera allvarligt stressade brittiska bönder ringer nu på National Farmers Unions (NFU) nödnummer, skriver The Guardian.

  Förra året innehöll först flera snöstormar och sedan en extrem sommartorka. Det orsakade svåra problem för många brittiska bönder som de fortfarande inte kommit till rätta med. Nu är oron stor för vilka vädermässiga utmaningar 2019 ska föra med sig.

  Ett annat, och kanske mer konkret, orosmoln är den osäkerhet som Brexit för med sig. ”En tickande tidsintälld bomb” kallar Adam Day, VD för bondeorganisationen The Farmer Network, skilsmässan från EU, enligt The Guardian:

  – Jordbruket står inför en perfekt storm så det kommer att behövas ett utökat psykologiskt stöd.

  Enligt honom spelar det ingen roll hur förhandlingarna går. För till exempel lammproducenterna kommer det att innebära ett tapp på 25 till 30 pund per djur.

  Flera hjälporganisationer noterar nu såväl mer gåvor till – samt ökade insatser för – de brittiska lantbrukarna.

  – Jag har fått flera uppslitande telefonsamtal de senaste två, tre veckorna från bönder som vill ge upp och som vi nu har koll på. Men det jag oroar mig mest för är de som inte ringer oss, säger Alistair Mackintosh på NFU till The Guardian.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen