Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 januari 2018

  Örnpar stoppar miljardinvestering

  Ett häckande örnpar har effektivt stoppat miljardinvesteringen i en ny turistanläggning som ska ge 400 jobb i Härjedalen. Efter flera turer är målet tillbaka i mark- och miljödomstolen.

  FOTO: Mostphotos

  Det har varit många turer kring det planerade bygget av skidanläggningen Örndalen i Härjedalen. Ärendet handlar om dispens från artskyddsförordningen, vilket krävs eftersom det finns häckande kungsörnar i området. Efter en tur i mark- och miljöverdomstolen är målet nu tillbaka i mark- och miljödomstolen i Östersund, där frågan tas upp i vår.

  Bakom exploateringsföretaget Örndalen Resort står bland annat Bengt-Eric Lundborg, tidigare näringslivschef i Härjedalen och Kjell Tjärnås, markägare i Örndalen.

  I maj i fjol köpte också den svensk-kinesiska finansmannen Kai Johan Jiang 15 procent av bolaget vilket gör honom till tredje största ägare. Han är mest känd som grundaren av elbilstillverkaren Nevs som köpte Saab 2012 men också som styrelseordförande i NBE Sweden, som skulle bygga en kombinerad biogas- och etanolfabrik i Sveg. Kai Johan Jiang äger redan en konferensanläggning i närliggande Björnrike.

  ”Viktigt revir”

  Motparten i domstolen har varit Naturskyddsföreningen och Ornitologerna men också Naturvårdsverket och Kommerskollegium.

  Naturskyddsföreningen anser att anläggningen stör örnreviret ”som är ett viktigt revir både regionalt och nationellt för kungsörnstammen”, sade Marie Andersson ordförande i Naturskyddsföreningen i Östersund, i en tidigare intervju med ATL

  Efter att ha nekats dispens har Örndalen Resort gjort om sina planritningar och flyttat på delar av anläggningen. Avståndet till örnboet är nu en kilometer mot tidigare 500 meter.

  Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort, hoppas att det ska räcka för att få miljötillståndet beviljat. Företaget har också ett ess i ärmen inför domstolsförhandlingen i form av en dom i ett vindkraftsmål som enligt Mats Svensson är prejudicerande. Där fokuserade rätten på individskyddet snarare än artskyddet.

  – Vi är optimistiska inför förhandlingarna i mark- och miljödomstolen. Domen i vindkraftsmålet ändrar hela spelplanen. Kungsörnen är inte alls hotad utan har en stark position och är under tillväxt. Skulle Örndalens örnpar ändå känna sig störda trots att anläggningen ligger en kilometer bort är det inget problem eftersom frågan nu gäller ett individskydd och inte artskydd, säger Mats Svensson.

  Redan försenat

  Han hoppas att ärendet kommer upp till prövning i mark- och miljödomstolen i mars.

  De juridiska turerna kring reviret i Örndalen har försenat skidprojektet med fyra år.

  Får Örndalen Resort klartecken i vår är planen att börja byggandet av infrastrukturen redan till sommaren. Tomter är redan tingade av spekulanter och husbyggen planeras till 2019.

  – Markavtalen är förlängd och detaljplanen är legalt bunden. Så fort miljötillstånden är klara sätter vi spaden i jorden. Vi räknar med att de första skidåkarna ska komma till vintern 2019/2020, säger Mats Svensson.

  LÄS OCKSÅ: Överklagar lavskrikedomenLÄS OCKSÅ: Misstänks ha sågat ner kungsörnsbo

  Örndalen

  Investering: 2,5 miljarder kronor under 10-15 år

  Årsarbeten: 400

  Byggjobb: 50

  Skidanläggningen: 117 hektar

  Byn: 130 hektar

  Relaterade artiklar

  Till toppen