Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari

  De förlorade en miljon i intäkter under pandemiåret

  Restaurangernas och storkökens minskade efterfrågan på potatis och palsternacka gjorde att Stefan Philipsson förlorade en miljon i intäkter.

  – Vi fick plöja ner två hektar palsternacka i våras. Det tog helt stopp då, säger han till ATL

   Peter, Stefan och Karl-Gunnar Philipsson driver Ornatorps Maskintjänst och odlar bland annat palsternacka, potatis och rödbetor.
  Peter, Stefan och Karl-Gunnar Philipsson driver Ornatorps Maskintjänst och odlar bland annat palsternacka, potatis och rödbetor. FOTO: Hans Dahlgren

  Stefan Philipsson, som driver lantbruksföretaget Ornatorps Maskintjänst tillsammans med sin bror och far i skånska Höganäs, förlorade mer än en tiondel av omsättningen då de inte kunde sälja vissa av sina produkter som vanligt. När efterfrågan från restaurang och storkök störtdök i våras på grund av coronapandemin drog även skalerierna i bromsen.

  – Vi odlar en hel del potatis och palsternacka mot industri- och skalerisidan som går vidare till restaurang och storkök. När det var som värst i mars, april och maj drog skalerierna ned med 50 procent. Därför har vi inte kunnat leverera de volymer som vi brukar göra. Vi fick plöja ner två hektar palsternacka i våras. Det tog helt stopp då, säger Stefan Philipsson.

  Lagrar i fält

  Det var cirka 100 ton palsternacka på de två hektaren som han skulle ha fått 5 kronor per kilo för. Potatisen, som skalerierna inte heller ville ta emot, fick säljas billigare till pulvermostillverkning.

  – Det förlorar man mer än en krona per kilo på, men vi hade inget alternativ då.

  Under en period skedde en viss återhämtning och skalerierna gick upp till högre volymer, om än mindre än normalt, men mot slutet av 2020 dalade volymerna igen.

   När det var som värst i mars, april och maj drog skalerierna ned med 50 procent.
  När det var som värst i mars, april och maj drog skalerierna ned med 50 procent. FOTO: Hans Dahlgren

  Kvar på gården finns både potatis, rödbetor och tre hektar palsternacka som lagras i fält.

  – Det går åt lite palsternacka men inte alls så mycket som det ska göra. Jag brukar inte ha så mycket kvar som jag har nu. Jag får hoppas att den här milda vintern fortsätter så man kan plocka upp efter hand. Blir det frost och tjäle så går det inte. Då får man vänta tills det tinar igen.

  Han tror att det mesta av potatisen kan säljas även om det går trögt.

  – Nu är det rätt så dött på industrisidan. Det går väldigt dåligt för tillfället, så jag kommer nog inte att sätta så mycket till nästa säsong.

  Minskat med en miljon

  Till skillnad från potatisen som skulle ha gått till skaleri och palsternackan har färskpotatis, rödbetor och lök som också odlas i företaget gått bra. Rödbetorna går till Sydgrönts kokeri och är uppbokade för leverans i januari och löken är slutsåld till bra priser.

  – Jag har tjänat igen lite på lök och färskpotatis. Men med tappet i våras och det vi gör nu så har nog omsättningen minskat med en miljon kronor mot normalt.

   ”Vi får nog räkna med att nästa säsong också blir oviss. Sedan får vi väl hoppas att det är över”, säger Stefan Philipsson.
  ”Vi får nog räkna med att nästa säsong också blir oviss. Sedan får vi väl hoppas att det är över”, säger Stefan Philipsson. FOTO: Hans Dahlgren

  Nu funderar han på hur han ska göra nästa år.

  – Det är svårt att veta hur man ska odla till kommande säsong. Vågar vi odla det som Sydgrönt säger vi ska odla? Potatisodlingen får man nog bromsa lite till tror jag. Vi får nog räkna med att nästa säsong också blir oviss. Sedan får vi väl hoppas att det är över.

  Även om försäljningen går trögt och nästa år är osäkert finns det ljuspunkter.

  – Jag är inte så bekymrad, det kommer att lösa sig. Vi hade ett bra 2019. Och nu är det höga spannmålspriser, man kan ju binda höga priser till nästa års skörd och vi har fått sått en stor höstsådd och höstgrödorna ser väldigt bra ut. Så det känns väl bra tycker jag. 

  Ornatorps Maskintjänst

  Arbetar i företaget: Karl-Gunnar, Stefan och Peter Philipsson.

  Ort: Höganäs.

  Verksamhet: Odling av potatis, palsternacka, rödbetor, lök, spannmål, sockerbetor och raps samt maskintjänster.

  Areal: 300 hektar.

  Omsättning: 9,6 miljoner kronor (2019).

  Utmaningar under pandemin: Försvårad försäljning av potatis och palsternacka.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen