Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni

  Kommunens byggplaner stoppade

  Örebro kommun ville bygga bostäder på 30 hektar åkermark. Men det har 15 privatpersoner och en högspänningsledning satt stopp för.

   Örebro kommun tänkte bygga 800 bostäder på 30 hektar åkermark. Men det har nu mark och miljödomstolen sagt nej till. Arkivbild.
  Örebro kommun tänkte bygga 800 bostäder på 30 hektar åkermark. Men det har nu mark och miljödomstolen sagt nej till. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Tanken var att bygga 800 bostäder, en stor park och en förskola på 30 hektar jordbruksmark i Ormesta i Örebros södra utkant. Men det fick 15 privatpersoner samt elnätsbolaget Ellevio att överklaga planerna till mark- och miljödomstolen. Och där fick de rätt.

  ”Domstolen bedömer att marken är lämpad för jordbruksproduktion och därmed är att anse som brukningsvärd”, konstaterar mark- och miljödomstolen i Nacka.

  Ellevio har också en högspänningsledning som går genom området där kommunen vill bygga. Den är skyddad av så kallad ledningsrätt och kommunen har enligt domstolen inte gjort en tillräckligt noggrann redovisning av hur högspänningsledningen ska hanteras.

  Överväger prövningstillstånd

  En av de 15 som tagit strid mot byggplanerna är Sofia Thoresdotter. Hon säger till NA.se att det nu känns jättebra, ”för det är helt galet att bygga på åkermark”.

  Men kommunen har inte gett upp helt och hållet. Nu övervägs om det går att få prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen.

  – Vi har en översiktsplan som säger att det här är mark som ska användas för de här ändamålen, till bostäder. Det finns ett antal exempel där vi också har använt mark som kan uppfattas som jordbruksmark. Det här är ett närliggande område, sett till centrum, som gör att det är lämpligt för bebyggelse, säger Anders Hagström (KD), ordförande i byggnadsnämnden till NA.

  Relaterade artiklar

  Till toppen