Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 september 2019

  Ordkrig om subventioner mellan olje- och lantbruksorganisationer

  Amerikanska olje- och lantbruksorganisationer har de senaste veckorna drabbat samman i ordkrig om rådande regler för undantag från tillsättning av majsbaserad etanol i biobränsle - en strid som innebär bryderier för president Donald Trump då både farmare och oljearbetare räknas in bland kärnväljarna.

   Amerikanska miljöskyddsmyndigheten får utfärda undantag från regler om etanoltillsatser i tillverkningsprocessen av bränsle, något lantbrukarna alltså vill se ändring på. Arkivbild.
  Amerikanska miljöskyddsmyndigheten får utfärda undantag från regler om etanoltillsatser i tillverkningsprocessen av bränsle, något lantbrukarna alltså vill se ändring på. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  I förra veckan yttrade president Donald Trump att ett ”gigantiskt stödpaket” skulle vara på väg gällande etanolproduktion. Löftet skulle gjuta olja på de ilskna tongångarna från majssatsande bönder som känt sig förbisedda till förmån för oljeraffinaderier som klarat sig utan sedan tidigare utlovade krav på etanoltillsatser.

  ”Vi är djupt besvärade av de ändringar i förnybart-policys som för närvarande övervägs i Vita huset”, sade oljelobbyn American Petroleum Institute under en presskonferens sent på tisdagen, enligt Reuters.

  Oljeorganisationen vill inte se att regeringen faller till föga och går på lantbrukslobbyns linje, som vill att undantag från etanoltillsättning i biobränsle stryks. En sådan åtgärd skulle drabba amerikanska transportbolags med kostnader liksom bilförares plånböcker.

  I nuläget får amerikanska miljöskyddsmyndigheten utfärda undantag från regler om etanoltillsatser i tillverkningsprocessen av bränsle, något lantbrukarna alltså vill se ändring på.

  En skrivelse från flera lantbruksorganisationer adresserad till Donald Trump hävdar nämligen att raffinaderiundantagen lägger sten på börda för farmare och biodiselproducenter, som redan är hårt drabbade av handelskonflikten med Kina, som är världens största importör av sojabönor.

  Lantbrukslobbyn har föreslagit att miljöskyddsmyndigheten borde ersätta bönderna för de förlorade intäkterna med skattemedel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen