Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 september

  Optimism om reformbeslut i oktober

  Medlemsländerna kan enas om capreformen inom en månad, tror både ordförandeskap och EU-kommission.

   Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner leder jordbruksministerrådet fram till årsskiftet.
  Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner leder jordbruksministerrådet fram till årsskiftet. FOTO: Chistos Dogas

  Medlemsländernas ingångsbud i förhandlingarna om reformen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, Cap, kan klubbas vid nästa jordbruksministerråd den 19 till 20 oktober.

  – Det är mycket färre meningsskiljaktigheter och jag tror vi kommer allt närmare en överenskommelse som blir bra för våra bönder och som kan accepteras av alla medlemsländer, sa Janusz Wojciechowski, EU:s jordbrukskommissionär, vid den presskonferens som hölls efter måndagens jordbruksministerråd.

  Julia Klöckner, jordbruksminister i ordförandelandet Tyskland, uttryckte också stark tro på enighet inom en månad, men medgav samtidigt att vägen dit inte är helt enkel.

  – Vi har en hel del arbete framför oss.

  Det framgick av rådsmötets debattrunda om reformen, där ställningstagandena skiftade i en rad frågor, främst vad det gäller vilka miljö- och klimatkrav som ska ställas på medlemsländer och lantbrukare. Hur mycket mark som ska avsättas för biologisk mångfald, hur nya ettåriga miljöstöd ska utformas och andelen kopplade stöd tillhör stötestenarna.

  EU-parlamentet siktar också på att komma överens i oktober. Även där är det framförallt miljökraven som splittrar. De gemensamma överläggningarna mellan parlamentets jordbruksutskott och miljöutskott har brutit samman. När EU-parlamentet och medlemsländerna är eniga internt inleds förhandlingarna mellan institutionerna. Den så kallade trialogen förväntas inte vara klar före årsskiftet.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen