Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 mars

  Öppning för slakt på gården i EU

  Förslag om slakt av nötkreatur, hästar och grisar på hemmaplan kommer i vår, lovar EU-kommissionen.

   EU-kommissionen vill utöka möjligheterna att slakta djur hemma på gården. Arkivbild.
  EU-kommissionen vill utöka möjligheterna att slakta djur hemma på gården. Arkivbild. FOTO: Kristina Hans n

  Tre stora djur, nötkreatur eller hästar, eller sex grisar, ska kunna slaktas hemma på gården för försäljning. Det planerar EU-kommissionen att föreslå i vår.

  – En del djur hanteras inte särskilt ofta och kan därmed vara en fara för sig själva eller för den som ska hantera dem vid en slakttransport, sa Eric Thévenard, tjänsteman vid EU-kommissionens generaldirektorat för hälsa, vid ett möte i EU-parlamentets jordbruksutskott.

  En veterinär måste finnas på plats, och en lastbil som kan ta slaktkroppen till ett slakteri inom två timmar efter avlivningen. De villkoren mötte omedelbart kritik från flera av parlamentarikerna. Krav på veterinär gör det svårare för bonden att få lönsamhet i slakten, påpekade bland andra jordbruksutskottets ordförande Norbert Lins. Veterinären behövs för att garantera både djur- och folkhälsa, svarade Eric Thévenard, med hänvisning till bland annat spridningen av afrikansk svinpest.

  Avvägning mellan kostnader och djurskydd

  Pär Holmgren (MP) är ersättare i Jordbruksutskottet, och sitter även i det tillfälliga utskott som granskar djurtransporter. Han välkomnar åtgärder som minskar transporterna av livdjur och ger bättre förutsättningar för småskalig slakt.

  – Ju mindre transporter vi får av levande djur desto bättre är det och dessutom stärker vi den lokala matproduktionen och arbetstillfällen i landsbygd.

   Pär Holmgren (MP).
  Pär Holmgren (MP). FOTO: Juha ROININEN / EUP-IMAGES

  Han försvarar EU-kommissionens krav på veterinär närvaro av hälso- och djurskyddsskäl. Men han förstår att det kan bli så dyrt för den enskilde bonden att det inte är värt att slakta hemma. Det är en anledning till att mobila slakterier aldrig slagit igenom.

  – Vi måste titta var kostnaderna finns och väga dem mot det lidande som långa transporter innebär för djuren. Går det inte att lösa på något annat sätt än att vi har fler lokala mindre slakterier, då måste man ju satsa på det, även ekonomiskt, genom ett stöd för dem, säger Pär Holmgren som ser utrymme i den gemensamma jordbrukspolitiken för sådana ersättningar.

  Undantag krävs

  Förslaget att det får gå högst två timmar mellan slakt och slaktkroppens ankomst till ett slakteri bör enligt Pär Holmgren åtföljas av ett undantag för regioner där det är långt mellan slakterierna.

  – Vi kan inte skapa ett EU-regelverk som gör det mer eller mindre omöjligt att ha djurhållning norr om Dalälven.

  Fakta: Regler för gårdsslakt

  Det är i EU tillåtet att slakta fjäderfä och kaniner på gården, upp till 10 000 djur om året. För större djur i kommersiell produktion är det enda alternativet till att skicka djur till ett slakteri att använda sig av ett mobilt slakteri. Det har samma krav på veterinär närvaro och hygien som ett vanligt slakteri. Det finns ännu inga fler detaljer kring EU-kommissionens kommande förslag, till exempel om det bara är djur som är bevisligen svårhanterade som får slaktas på gården.

  LÄS OCKSÅ: SLU: Mobilslakt och industrislakt likvärdigaLÄS OCKSÅ: Hälsingestintans konkurs knappas förvånande

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen