Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni

  Öppen styrelsekonflikt i Svensk Mjölk

  Ordföranden i Svensk Mjölk, Åke Hantoft, anklagar nu öppet Anders Rolfsson, ordförande i Skånemejerier ekonomisk förening för att ha orsakat samarbetssvårigheterna i styrelsen för Svensk Mjölk.

   Arkivbilder. Anders Rolfsson och Åke Hantoft.
  Arkivbilder. Anders Rolfsson och Åke Hantoft. FOTO: Ann Lindén

  Inför den uppskjutna stämman i Svensk Mjölk ligger nu konflikterna i styrelsen i öppen dager. Bakgrunden är den konflikt om rätten till varumärkena Herrgård, Grevé och Präst, som ATL kunde avslöja i november 2017 och som eskalerat sedan dess.

  Från början ville ingen av parterna kommentera något alls kring konflikten, men sedan förra sommaren har ordföranden för Svensk Mjölk och tidigare ordföranden för Arla, Åke Hantoft, funnits tillgänglig för intervjuer. Vid flera tillfällen har Åke Hantofts irritation kring Anders Rolfssons agerande varit påtaglig.

  – Han svarar inte på telefon och mejl, säger Åke Hantoft till ATL.

  ”Ingen dialog utan 60 advokater”

  När ATL tidigare frågade Åke Hantoft vad han ringt och mejlat Anders Rolfsson om svarade han att det rörde sig om teknikaliteter inför stämman i Svensk Mjölk.

  – Jag vågar inte ha någon dialog med honom utan att ha 60 advokater närvarande i rummet, så Åke Hantoft då.

  Åke Hantoft har också ifrågasatt Anders Rolfssons och Skåneböndernas självständighet gentemot Skånemejerier AB och ägaren Lactalis. Till ATL har Åke Hantoft tidigare sagt att han velat ha garantier för att Skånemejerier AB och Lactalis står bakom det bönderna i Skånemejerier ekonomisk förening säger.

  ”Ler och pratar om vädret”

  När ATL nu intervjuar Åke Hantoft om den granskningsrapport som lämnats till styrelse och fullmäktige i Svensk Mjölk bekräftar han samma frostiga bild som tidigare. Vissa diplomatiska förbindelser återstår dock. Till exempel befann sig de båda männen på samma LRF-stämma utanför Stockholm nyligen.

  Undviker ni varandra?

  – Vi hälsar på varandra och ler mot varandra och frågar om det regnat och om du skördat ditt gräs. Vi uppför oss civiliserat. Det är skillnad på sak och person, säger Åke Hantoft.

  ATL har upprepade gånger sökt Anders Rolfsson. I ett sms svarar han att han gärna uttalar sig så snart processerna kring ostvarumärkena är avslutade.

  ”Under tiden vill jag varken bemöta motparternas uttalande eller på annat sätt uttala mig om dessa båda pågående processer”, skriver Anders Rolfsson till ATL.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen