Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 oktober 2018

  Oönskat inslag ställer till det för Örtofta

  Produktionen på Nordic Sugars bruk i Örtofta kör inte för full kapacitet. Skälet är den stora mängd ogräs som följer med betorna in i fabriken i torkans spår.

   Stora mängder ogräs i betesskörden ställer till det för Örtofta.
  Stora mängder ogräs i betesskörden ställer till det för Örtofta. FOTO: Wikipedia

  Betkampanjen har varit i gång i några veckor men Örtofta kommer inte upp i normal kapacitet på 20 000 ton betor per dygn. I stället ligger produktionen kring 18 000 ton per dygn.

  Det är den onormalt stora mängden ogräs på en del betfält som sätter stopp i maskineriet.

  Bakgrunden är den torra våren som gjorde att ogräsbekämpningen i våras inte lyckades fullt ut överallt. Växtskyddsmedlen behöver hjälp av fukt och när det var så varmt och torrt i våras bildas ett skikt på växtligheten, så även ogräset, som leder till att preparaten har svårare att verka.

  För sockerbetsfälten handlar det bland annat om trampört, svinmolla och spillraps som nu följt med hela växtsäsongen.

  När sedan jordarna är torra på hösten när betorna ska tas upp blir det svårt att rensa bort ogräset i betupptagaren. Det tar med sig småsten som också följer med in till fabriken.

  – Problemet börjar när vi tvättar betorna. Det blir svårare att skilja ut sten som sedan hamnar i skärmaskinerna. Det skapar merarbete för oss men vi har mannat upp för att klara det, säger Anders Rydén, chef på Nordic Sugars Agricenter.

  Ogräsproblemen väntas dock minska under hösten.

  – Det kommer att gå långsammare i fabriken under ett par veckor. Sedan vissnar ogräset ned och blir mindre segt. Dessutom är det nog de mest ogräsangripna fälten som tagits först, säger Anders Rydén.

  Relaterade artiklar

  Till toppen