Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 augusti

  Oönskade fröpaket oroar i USA

  Privatpersoner och myndigheter förbryllas av fröer som ingen bett om.

   En påse med tomatfrön som skickats till en amerikan som inte beställt dem.
  En påse med tomatfrön som skickats till en amerikan som inte beställt dem. FOTO: USDA

  Marknadsföringstrick eller biologisk krigsföring? Sannolikt det förstnämnda, men amerikanska myndigheter från FBI till Jordbruksdepartementet, tar det säkra före det osäkra och undersöker vad som ligger bakom oönskade fröförsändelser som dykt upp hos privatpersoner i minst 22 delstater.

  USDA, Jordbruksdepartementet, konstaterar att det än så länge inte finns något som tyder på att det inte handlar om en välkänd sorts reklambluff där ett företag skickar ut produkter till personer som inte beställt något och sedan gör påhittade kundomdömen för att skapa en falsk bild av intresset för en vara. Det som sänds ut är ofta produkter som väger lite och därmed inte kostar så mycket att skicka, och fröer passar in i den kategorin.

  Så inte!

  Men många av paketen ser ut att komma från Kina och med relationerna mellan USA och Kina på jordbävningsskakig nivå har det uppstått teorier om att det skulle handla om försök att skada USA:s livsmedelsproduktion genom spridning av invasiva arter eller smittor som angriper grödor.

  Oavsett syftet så är import av fröer strikt reglerat och USDA uppmanar alla som fått fröer de inte beställt att inte så dem utan skicka dem till ansvariga myndigheter för granskning. Bland fröerna som kommit in finns kryddväxter som basilika, grönsaker som rädisa och prydnadsväxter som zinnia. Liknande försändelser har rapporterats från Kanada, Australien och flera EU-länder, enligt USDA.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen