Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 januari

  Onödiga risker ofta orsak till olyckor

  Det är ofta svårt att komma fram till exakt varför en olycka inträffat. Men ensamarbete, onödigt risktagande och kanske även slentrian går som röda trådar genom det tiotal utredningar ATL tittat på.

   Olyckor på arbetet inträffar ofta vid vardagliga sysslor.
  Olyckor på arbetet inträffar ofta vid vardagliga sysslor. FOTO: Mostphoto

  En ensilagebal som ska öppnas, ett träd som ska fällas eller ett grisstall som ska utgödslas. Oftast när någon omkommer i arbetet är det till synes ganska vanliga arbetsuppgifter som på något sätt går fel.

  Blind för riskerna

  Klas-Åke Sibgård på Arbetsmiljöverket i Västra Götaland har utrett många olyckor genom åren.

  – Det är ju oftast inga arbetsuppgifter som sticker ut genom att det är första gången de görs, utan man har rätt så stor erfarenhet. Det kan bli någon form av slentrian som gör att man blir blind för riskerna, säger han.

  Inom lantbruket är tillbud med djur den vanligaste orsaken till skador som resulterar i sjukskrivningar och kommer Arbetsmiljöverket till känna. Bland de dödsolyckor ATL tittat på handlar det ofta om kvävnings- och klämningsolyckor av olika slag.

  I skogen är det ofta vid manuellt arbete som något går snett. Där är ensamarbete vanligt, vilket också syns i utredningarna om dödsolyckor. Arbetsmiljöverket har sett att det ibland saknas rutiner för regelbundna avstämningar med den som jobbar ensam.

  – Några olyckor hade nog kunnat stanna vid en olycka i stället för dödsfall om man kommit i kontakt med någon och haft bättre rutiner för ensamarbete.

  Större medvetenhet

  Genom åren tycker ändå Klas-Åke Sibgård sig ha sett en ökad medvetenhet om riskerna i skogsarbetet och färre tillbud.

  – Det blir mest hypotetiskt, jag har inget underlag, men vi tror att vi märkt en liten förändring när utbildningar som motorsågskörkort införts. Sedan har vi inte lika många självverksamma ute i skogen. De som jobbar har ofta en anställning och en arbetsgivare som tillämpar de krav som finns kring utbildning och annat arbetsmiljöarbete, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen