Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 mars

  Omtalad satsning en flopp för lantbrukare

  Kockeliten hyllar deras produkter – men några ökade beställningar har lantbrukarna som deltagit i satsningen Exceptionell Råvara inte sett.

  – De glömmer bort att de måste betala för kvaliteten också, säger Siw Persson på Ockelbo Kyckling.

   Johan Widing på Bokelundsgården har också deltagit i Exceptionell Råvara.
  Johan Widing på Bokelundsgården har också deltagit i Exceptionell Råvara. FOTO: Privat/Johan Widing
   Ockelbo Kyckling föder upp tuppar av rasen Hedemorahöna.
  Ockelbo Kyckling föder upp tuppar av rasen Hedemorahöna. FOTO: Siw Persson

  Föreningen Exceptionell Råvara var från början ett LRF-projekt, initierat av stjärnkocken Björn Frantzén. Tanken var att utveckla råvaror av högsta kvalitet som kvalar in på toppkrogarna i Sverige.

  Regelbundet hålls provningar där olika råvaror bedöms av delar av den svenska kockeliten. Men en del producenter tycker att kockarna har svårt att följa upp sina lovord med en order.

  Siw Persson på Ockelbo Kyckling fick höga poäng och mycket beröm när hon 2014 deltog med sina tuppar av rasen Hedemorahöna. Bakom de höga smakerna låg mycket arbete och tupparna kostade runt 400 kronor kilot. Det blev dock inga affärer och Siw Persson föder i dag enbart upp den vanliga ross-kycklingen.

  – Vi är väl många som känner oss lite lurade, säger hon.

  – Exceptionell Råvara är värstingkrögarna som vill ha en värstingkyckling, men sedan glömmer de bort att de måste betala för kvaliteten också.

   Maria Ekholm var en de producenter som fick diplom för sitt kött från mangalizagris vid senaste smakmötet hos Exceptionell Råvara. Totalt åtta diplom har det blivit under fem år.
  Maria Ekholm var en de producenter som fick diplom för sitt kött från mangalizagris vid senaste smakmötet hos Exceptionell Råvara. Totalt åtta diplom har det blivit under fem år. FOTO: Mattias Tiedermann

  Inga beställningar

  Maria Ekholm på Blekslättens Gård föder upp vaktel, pärlhöns, anka, kyckling och ullgris i liten skala. Hon har deltagit i Exceptionell Råvara under fem år och fått hela åtta diplom för sina fåglar och ullgrisar.

  Men beställningarna har uteblivit.

  – Det har länge gnällts på kvaliteten på fågel från krogarnas sida och att det inte finns tillräckliga volymer. Kocken Björn Frantzén har sagt att det finns ingen producent som kan leva upp till hans krav på 300 fåglar i månaden, men det går alldeles utmärkt om vi får veta det i förväg. Men det har ändå inte blivit något, trots att vi är tre producenter som kan göra detta, säger Maria Ekholm.

   Diplom från Exceptionell Råvara för Blekslättens Gård.
  Diplom från Exceptionell Råvara för Blekslättens Gård. FOTO: Maria Ekholm

  Läs mer: ”Tar tid att vänja sig vid prisbilden”

  Saknas förståelse för producenterna

  Hennes kyckling kostar 150 kronor kilot, inklusive fötterna, men hon tror inte det är priset som avskräcker utan snarare att kockarna är vana att beställa genom sin vanliga grossist. Själv ser hon det som otänkbart att sälja via grossist, på grund av det höga prispåslaget. I stället säljer hon direkt till krogar och privatpersoner.

  Hon tycker också att det saknas en förståelse för de småskaliga producenternas villkor.

  – Den typen av kvalitet som vi har ligger mycket i att vi är småskaliga. Jag tror inte riktigt att Axfood och LRF förstår det. De verkar tro att man ska få fram en mall för långsamväxande kyckling som sedan kan skalas upp, säger Maria Ekholm.

   Maria Ekholm på Blekslättens gård föder bland annat upp ungersk ullgris av rasen mangaliza.
  Maria Ekholm på Blekslättens gård föder bland annat upp ungersk ullgris av rasen mangaliza. FOTO: Maria Ekholm

  ”Ett tidsslöseri”

  Johan Widing på Bokelundsgården har också deltagit i Exceptionell Råvara.

  – Kontakten mellan krögare och producenter har varit den stora behållningen och jag har fått PR i form av olika tidningsartiklar, men om jag ska vara ärlig så ser jag numera Exceptionell Råvara som ett tidsslöseri, säger han.

  Han är framför allt kritisk till att de deltagande kockarna inte förstår vilket oerhört arbete som ligger bakom den här typen av råvaror.

  – Producenter har tagit fram hönsvärldens haute couture och då måste det också bli business av det. Man kan inte lyssna på en kock som inte handlar, säger han.

  Exceptionell Råvara

  Exceptionell Råvara startades 2011 av LRF på initiativ av kocken Björn Frantzén och journalisten Mattias Kroon. Tanken är att öka kontakterna mellan kockar och producenter, samt att utveckla råvaror av hög kvalitet som platsar på toppkrogarna. Regelbundet hålls ”smakmöten” där råvaror bedöms. Exceptionell Råvara är i dag en förening där LRF, Axfoundations, Martin & Servera och Svenskt Kött är partners.

  Relaterade artiklar

  Till toppen