Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 februari 2015

  Omstridd elledning skrotas

  Svenska Kraftnät satsade miljontals kronor i den nya elledningen och markägarna protesterade. Nu visar det sig att allt var förgäves.

  Det statliga affärsverket har beslutat att att lägga ned planerna på en ny kraftledning mellan Oskarshamn och Nässjö – eftersom den inte längre behövs.

  Det skriver Sydsvenskan i dag.

  "Inget skäl att fortsätta"

  Allt som allt handlar det om en investering på cirka 100 miljoner kronor som nu går förlorade.

  – Att vi plöjt ned mycket pengar i projektering är inget skäl för att fortsätta, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg till tidningen.

  Grundtanken var att länka kärnkraftverket i Oskarshamn till Sydvästlänken me en helt ny högspänningsledning från Oskarshamn till Nässjö.

  Satsningen väckte lokala protester. Folk som bor längs den tänkta ledningsgatan befarade oönskade hälsoeffekter och vissa fall skulle gårdar som låg för nära lösas in.

  Sydvästlänken kvarstår

  I en intern nätanalys har Svenska Kraftnät nu kommit fram till att ledningen inte längre behövs.

  Något som, enligt Mikael Odenberg, inte gick att förutse när projektet sjösattes för fem år sedan.

  Svenska Kaftnät håller alltjämt fast vid resterande delar av Sydvästlänken.

  Satsningen kostnadesberäknas till 7,3 miljarder kronor och ska utjämna skillnaderna i elpris mellan Nord- och Sydsverige.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen