Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 september 2018

  Omröstning om paratuberkulos skjuts upp

  Sista spiken i kistan för svenska kontrollkrav slås i tidigast i oktober.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  Planerna på att på onsdagen hålla en omröstning om vilka smittskyddskrav som får ställas på olika djursjukdomar har skjutits upp. EU-institutionernas semester i augusti kom i vägen för nödvändiga beslut som måste fattas innan medlemsländerna i den ansvariga kommittén kan rösta. Kommittén samlas nästa gång i mitten av oktober.

  Någon chans att medlemsländerna ska ändra sig om kategoriseringen av paratuberkulos och PRRS finns dock inte, enligt Aase Tronstad, ämnesråd på Näringsdepartementet. Förhandlingarna är i praktiken avslutade.

  – Den del som handlar om landlevande djur är inte ändrad och kommer inte att ändras.

  Den föreslagna kategoriseringen innebär att Sverige tvingas ge upp kraven på att levande nötkreatur och grisar innan import testas för paratuberkulos respektive PRRS.

  Paratuberkulos och PRRS

  Paratuberkulos är en bakterieinfektion som främst drabbar idisslare. Bakterierna är motståndskraftiga och kan överleva länge i miljön. I en smittad besättning är det vanligt att sjuka djur inte visar några synliga symtom.

  PRRS, Porcine Reproductive and Respiratory Syndrome, är en virussjukdom som angriper tamgrisar. Det leder bland annat till ökad dödlighet hos smågrisar. Sverige hade sitt första utbrott 2007, och friförklarades 2008.

  Varken paratuberkulos eller PRRS smittar människor.

  LÄS OCKSÅ: Sverige förlorar strid om smittsamma sjukdomarLÄS OCKSÅ: Oklar regering med klar Att göra-lista

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen