Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 maj 2016

  Omröstning om glyfosat inställd igen

  Än en gång skjuts ett beslut om eventuellt godkännande av glyfosat på framtiden.

  FOTO: Mostphotos

  Det blev inget beslut om glyfosat i dag heller. Den ansvariga kommittén, som leds av EU-kommissionen men där representanter för medlemsländerna röstar, höll aldrig någon omröstning.

  Den majoritet EU-kommissionen sökte fanns inte. Som ATL tidigare skrivit planerade Sverige att avstå från att rösta.

  Senast 30 juni

  Det gällande godkännandet för glyfosat går ut den sista juni i år. Har det inte fattats något beslut om godkännande innan dess måste alla produkter med glyfosat dras tillbaka från marknaden inom sex månader.

  Vad EU-kommissionens planer är nu är oklart. Den kan lägga fram ett nytt förslag, med ändringar för att få med fler medlemsländer på ja-sidan. Det godkännande som gäller nu förlängdes tillfälligt med sex månader, kanske kan EU-kommissionen göra ytterligare en sådan förlängning.

  Krav på hänsyn

  Inför kommittémötet, som startade i går, onsdag, hade EU-kommissionen ändrat sitt ursprungliga förslag för ett förlängt godkännande på 15 år.

  I det senaste förslaget var perioden 9 år, med förbud för att kombinera glyfosat med tillsatsen talgamin och krav på att de nationella myndigheter som godkänner de produkter som glyfosat ingår i ska ta hänsyn till ämnets effekter på den biologiska mångfalden.

  LÄS MER: Romson: Sverige röstar inte för godkännande av glyfosat

  Relaterade artiklar

  Till toppen