Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni 2016

  "Olyckligt för Europasamarbetet"

  Olyckligt men svårt att överblicka effekterna av Brexit redan nu. Det menar LRF:s ordförande Helena Jonsson efter beskedet att Storbritannien lämnar EU.

   Helena Jonsson, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.
  Helena Jonsson, ordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. FOTO: LRF

  Helena Jonsson beklagar resultatet i omröstningen som hon menar på kort sikt skapar en stor finansiell och politisk oro. På längre sikt kan det få effekter på handeln av jordbruksprodukter.

  – Det för tidigt att säga vad det egentligen kommer att innebära men det är ändå olyckligt för Europasamarbetet och för Storbritannien som kan få svårt att hålla ihop nu, säger Helena Jonsson i en kommentar till ATL.

  Även Sverige som medlemsland påverkas av resultatet. De båda länderna har många likheter och har många gånger haft samma åsikter i flera frågor.

  Driver samma linje

  Också i det europeiska bondesamarbetet i Copa har länderna dragit nytt av varandra. Den brittiska bondeorganisationen Farmers Union har värnat EU-samarbetet även om det inom organisationen också funnits en splittring i frågan.

  – Vi tycker ofta likadant och driver samma linje. Nu kan både Sverige som land och vi som bondeorganisation få svårare att påverka och utforma politiken när Storbritannien lämnar, säger Helena Jonsson.

  Utreda effekterna

  LRF ska titta närmare på vad Brexit kan komma att innebära för det svenska jordbruket.

  – Det handlar om exempelvis hur handeln med Storbritannien påverkas men också hur Brexit påverkar den allmänna politiken och de beslut som tas och kan påverka vår bransch, säger Helena Jonsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen