Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari 2019

  Polisen: Ta fajten med aktivisterna

  Ska man konfrontera aktivisterna? LRF och polisen ger olika råd.

   I samband med ett kosläpp i Skurup förra våren dök Djurrättsalliansen upp för att protestera mot mjölkindustrin.
  I samband med ett kosläpp i Skurup förra våren dök Djurrättsalliansen upp för att protestera mot mjölkindustrin. FOTO: Djurrättsalliansen

  På Facebooksidan ”Stäng Lisasgården” beskrivs ägaren, kaninproducenten Malin Sundmark, som en empatistörd mördare. Men mot de hatiska kommentarerna finns det också många som tar uppfödaren i försvar: ”Hur kan ni ens med att utsätta en människa för allt detta hat. Ni är ju inte riktigt kloka i huvudet”.

  Frågan är vad som är bästa sättet att hantera angrepp från djurrättsaktivister, på nätet eller om de dyker upp på gården.

  Handlar om att bemöta kriminella beteenden

  Kommissarie Stefan Dangardt vid polisen i Bergslagen, som utreder de misstänkta brotten mot Malin Sundmark och hennes företag Lisasgårdens kaniner, anser att man ska ta fajten.

  – Det är en intressant signal att man även på den här typen av hatiska sidor törs gå i svaromål och törs framföra en annan uppfattning. Och det är precis det som krävs om man ska få en förändring, säger han.

  – Polisen tycker absolut att man ska ta fajten, för det här handlar om att bemöta kriminella beteenden och det ska vi inte blunda för, tvärtom.

  ”De får bara syre av att få en motståndare”

  Anders Drottja, krisberedskapsansvarig på LRF, tycker inte att man ska bråka med aktivisterna.

  – Det finns ingen anledning att lägga ned en massa tid på att övertala dem, det hjälper nog inte, och de får bara syre av att få en motståndare, säger han.

  – Ska man bita tillbaka ska man nog tänka två gånger innan man trycker på publiceraknappen. Att använda hot och hat tillbaka är något som vi absolut avråder från.

  Anders Drottja tycker att man ska bemöta angreppen på nätet med ett standardsvar av typen: ”Vi har en verksamhet som laglig att bedriva i Sverige och är kontrollerade av myndigheter, senast dag/mån/år, med de här anmärkningarna…”

  Inte heller om aktivisterna dyker upp på gården, som de gjort till exempel i samband med betessläpp, tycker Anders Drottja att man ska konfrontera dem.

  – Bråka inte för att få dem därifrån. Står de i vägen så att man inte kan utföra sina sysslor får man ringa polisen, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen