Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 mars 2018

  Olika stöd stör utbrytare

  BRYSSEL.

  Jordbruksministrarna var en paragraf från enighet.

   Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär.
  Phil Hogan, EU:s jordbrukskommissionär. FOTO: Ann Lindén

  Det var Polen, Slovakien, Estland, Lettland och Litauen som vägrade skriva under på ett ställningstagande som inte krävde fullständig utjämning av direktstöden medlemsländerna emellan. De fem ligger alla under medlet för direktstöd per hektar i hela EU, de baltiska staternas bönder får minst av alla.

  De andra 23 kunde inte signera ett krav som om det hörsammades antingen skulle innebära en enormt mycket större jordbruksbudget, eller att de som får mer i dag tvingas se sina direktstöd sjunka kraftigt.

  – Kravet på full utjämning är fullständigt omöjligt, sa Rumen Porodzanov, jordbruksminister i ordförandelandet Bulgarien, på presskonferensen efter rådsmötets slut.

  Både han och EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan framställde mötet som en framgång, trots att ambitionerna om att få samtliga medlemsländer att enas bakom ett dokument kom på skam. Enligt dem var utjämningsfrågan den enda egentliga stötestenen.

  – Det är synd att ministrarna inte kunde visa den nödvändiga flexibilitet för att uppnå enhällighet, men jag tror att vi alla förstod att det här inte skulle bli lätt, sa Phil Hogan.

  Kopplade stöd

  Omfattningen på och villkoren för kopplade stöd var ett annat område där medlemsländerna hade olika uppfattningar, men inte så stora att det inte gick att hitta en formulering som alla kunde godta. Det slutgiltiga dokumentet är i skrivande stund inte offentliggjort, så hur den formuleringen ser ut är inte känt.

  Phil Hogan framställde det vid presskonferensen som att det bara är Tyskland som har några starkare invändningar mot de kopplade stöden, och gav en fingervisning om vad som väntar när EU-kommissionens förslag om en ny jordbrukspolitik presenteras i maj eller juni.

  – De 27 andra medlemsländerna stöttar i någon grad kopplade stöd, och jag kommer att spegla det i lagförslaget.

  LÄS OCKSÅ: Svenskt stöd till majoritetslinjeLÄS OCKSÅ: Sverige försiktigt inför reformdiskussioner

  Relaterade artiklar

  Till toppen