Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juli

  Efter två extremsomrar: Öländska lantbrukare lättade

  Mellböda.

  Efter två extremtorra somrar i rad ser det bättre ut i år för lantbrukarna på norra Öland.

  – Jag har skördat 40 procent mer fodervall än under motsvarande period förra året, säger mjölkbonden Magnus Ahlström.

   Korna på bröderna Ahlströms gård i Mellböda gillar att det inte har varit alltför varmt på Öland hittills den här sommaren.
  Korna på bröderna Ahlströms gård i Mellböda gillar att det inte har varit alltför varmt på Öland hittills den här sommaren. FOTO: Fredrik Loberg

  Lantbrukarna på Öland har drabbats hårt av de nederbördsfattiga och rekordvarma sommarmånaderna 2018 och 2019. Hittills i år har förhållandena varit mer gynnsamma, i alla fall på den norra delen av ön.

  Bröderna Magnus och Johan Ahlström, som driver en gård med 280 mjölkkor och 300 hektar åker i Mellböda norr om Löttorp, välkomnar väderomslaget.

  – Just nu har vi ingenting att klaga på! säger Magnus Ahlström en molnig julimorgon med 17-18 plusgrader i luften.

  – Sommaren har hittills varit svalare än de två föregående åren. Förra helgen fick vi 41 millimeter regn. Även om vi bara kommit halvvägs in i odlingssäsongen ser vi att 2020 som helhet kommer att bli bättre än de två föregående åren, fortsätter han.

  Utökad majsodling

  Under år 2018 drabbades Sverige av svår torka. På Öland upprepades den mardrömslika situationen förra året. För att försöka säkra fodertillgången till sina mjölkkor har bröderna Ahlström under de senaste två åren utökat sina majsodlingar.

  – Vi märkte ifjol att majsen klarar sig bättre under torrperioden än vad vallen gör. Nu odlar vi majs på en tredjedel av vår areal, säger Magnus Ahlström och fortsätter:

  – Vi bärgar den i september. Så här långt ser det bra ut.

   Mjölkbonden Magnus Ahlström på norra Öland har fått en bra fodertillväxt i år. Det är välbehövligt, med tanke på de föregående årens extrema torka.
  Mjölkbonden Magnus Ahlström på norra Öland har fått en bra fodertillväxt i år. Det är välbehövligt, med tanke på de föregående årens extrema torka. FOTO: Fredrik Loberg

  Vill helst ge vall

  Lantbrukaren Johannes Bertilsson känner också lättnad över att extremtorkan uteblivit hittills. Några kilometer ifrån Mellböda driver han företaget Sandby mjölk.

  – Vi har fått lite mer nederbörd i år och inte lika många stekheta dagar som föregående år, och det är positivt, säger han.

  För att hans 180 mjölkkor ska få tillräckligt med mat har även Johannes Bertilsson börjat odla mer majs.

  – Jag har utökat min majsodling från 20 till 40 hektar, så just nu utgör majsen hälften av vårt foder. Men om det inte var så torrt skulle jag helst vilja ge mina kor 70 procent vall, eftersom de mjölkar bättre då.

  Johannes Bertilsson befarar att det kommer att ta lång tid innan vallväxterna återhämtat sig efter extremtorkan under 2018 och 2019.

  – Åh ja. Det kommer säkert att ta tre, fyra år till, säger han.

  Sämre söderut

  Men även om skörden totalt sett ser ut att bli hygglig på norra Öland, har vädret inte varit lika gynnsamt för lantbrukarna längre söderut på ön.

  – Vi tvingades avbryta andraskörden av vall, eftersom det knappt fanns något att slå, säger Robin Svedlund som driver en gård med mjölk- och köttproduktion i Hagby.

  Hittills i år har det inte varit mycket nederbörd alls att tala om, säger han.

  – Ännu så länge ser det inte bättre ut i år än ifjol. Men vi är ju ännu bara halvvägs in i vallsäsongen, så det kan fortfarande bli ett bra år.

  Ölands klimat

  Årsnederbörden uppgår till omkring 500 millimeter, vilket innebär att landskapet är det torraste i landet.

  Öns inre är kallast på vintern och varmast på sommaren. Medeltemperaturen varierar mellan -1 och -2 i februari, och mellan 16 och 17 grader i juli.

  Att medeltemperaturen inte varierar så mycket på Öland hindrar inte att det i vissa väderlägen kan vara stora temperaturskillnader. När det är riktigt varmt kan exempelvis områdena allra närmast havet inte tävla med öns inre. Värmerekordet på 34,5 grader uppmättes i Mossen, Böda, den 7 augusti 1975.

  Den lägsta temperatur som uppmätts på Öland är 29,2 minusgrader i Ekerum den 27 februari 1942.

  Källa: SMHI

  Relaterade artiklar

  Till toppen