Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 augusti 2016

  Öl lyft för mjölföretag

  Warbro Kvarn drar nytta av mikrobryggeriboomens törst efter malt.

   Mjölföretaget Warbro kvarn vill bredda produktionen. Denna gång är det malt på gamla kultursorter som gäller.
  Mjölföretaget Warbro kvarn vill bredda produktionen. Denna gång är det malt på gamla kultursorter som gäller. FOTO: Hans Dahlgren

  Spannmålsföretaget Warbro Kvarn dök upp på den svenska mjölkartan 2003 och har sedan dess utmärkt sig genom att förädla och sälja ovanliga kultursorter som dinkel, nakenhavre, naket korn, enkorn, emmer.

  I dag tar det sörmländska företaget fram över 500 ton spannmålsprodukter årligen. All skörd köps in från kontraktsodlare.

  – Det finns fyra mindre aktörer på den svenska marknaden, men vi konkurrerar även med de större producenterna, som Saltå Kvarn, eftersom vi finns mot konsument, säger Kerstin Björklund, som är grundare och vd på Warbro Kvarn, till Dagens Industri.

  Nu siktar mjölföretaget, som omsatte 4,8 miljoner kronor under 2015, på att bredda produktionen. Denna gång är det malt på gamla kultursorter som gäller.

  – Vi kommer bland annat att erbjuda den tidigare utdöda sorten Balder som har kallats för världens bästa malt, säger Thomas Björklund, ägare och produktionsansvarig på Warbro Kvarn, till tidningen.

  Målsättningen ligger på tio ton malt i veckan och enligt Kerstin Björklund har bryggerier efterfrågat malt från Warbro Kvarn i åratal. Och mitt under det svenska bryggeriundret finns det pengar att tjäna.

  – Vi kommer att få högre marginal på maltet än på mjölet av den enkla anledningen att folk är beredda att betala mer för en flaska öl än för en limpa, säger Kerstin Björklund till Dagens Industri.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen