Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 maj 2017

  Ökning på eko - från Danmark

  Svenskarna köpte ekolivsmedel för över 30 miljarder 2016, men en stor och ökande del importeras från Danmark.

  FOTO: MOSTPHOTOS

  Försäljningen av ekovaror har ökat stadigt de senaste åren, men danska konsumenter köper fortfarande störst andel ekovaror i världen. I Danmark uppgick ekovarorna till 9,6 procent av livsmedelshandeln 2016, medan de i Sverige uppgick till 8,7 procent enligt Eco Web.

  Den ökade svenska efterfrågan på ekovaror, mättas bland annat med import. Sverige importerade ekologiska livsmedel till ett värde av 400 miljoner kronor från Danmark under 2016. Det är nära nog en fördubbling sedan 2013, och gör Sverige till Danmarks största exportmarknad för ekologiska livsmedel näst efter Tyskland.

  ”Danmark är världsmästare i ekologi, men det är skönt att svenskarna biter oss i hasorna. Sverige är vår näst största exportmarknad för ekologiska varor och vi vill gärna öka exporten ännu mera”, säger Karen Hækkerup, vd för Landbrug & Fødevarer i ett pressmeddelande.

  LÄS OCKSÅ: Ekohandeln planar utDEBATT: Eko växer med vilseledande marknadsföring

  Relaterade artiklar

  Till toppen