Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari

  Ökengräshoppan slår hårt mot jordbruket

  De äter det mesta som kommer i deras väg och rör sig i klungor om miljontals individer. Den pågående invasionen av gräshoppor i Östafrika beskrivs som den värsta på många år och riskerar slå hårt mot en redan utsatt befolkning.

   Svärmar av gräshoppor flyger över skördar i Kenya.
  Svärmar av gräshoppor flyger över skördar i Kenya. FOTO: Ben Curtis/AP/TT

  – Jag har aldrig sett något liknande, säger Dulo Hama Balagha som bor i kustregionen Tana River i sydöstra Kenya.

  I området där han bor har odlingar med mangoträd, bönor, tomater och lök slukats av gräshopporna.

  – Det som vi har planterat är förstört, det är mat som människor här är beroende av. De har ingenting att äta och ingenstans att ta vägen, säger han.

  Och de är långt ifrån ensamma. Många människor i Kenya, Somalia och Etiopien riskerar att få sitt levebröd förstört av den stora invasionen av gräshoppar som härjar i regionen. Svärmarna beskrivs som de värsta på många, många år. I Kenya är utbrottet det värsta på över 70 år.

  – Man har inte några marginaler för ett sådant här läge, så det slår extra hårt, säger Sara Gräslund, chef vid SLU Global vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

   Två män omringas av en svärm av gräshoppor i Samburu i norra Kenya.
  Två män omringas av en svärm av gräshoppor i Samburu i norra Kenya. FOTO: Patrick Ngugi/AP/TT

  Jordbruk förstörs

  De många gräshoppor som nu sprider ut sig i flera länder i Östafrika tros vara en konsekvens av vädret i regionen, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan (FAO). Cyklonen Pawan i december i fjol orsakade inte bara översvämningar och kraftiga skyfall. Den gynnade även gräshopporna.

  – Man har fått en högre frekvens av cykloner i Indiska oceanen, och stora regnmängder vid vissa tidpunkter och platser kan påverka gräshoppornas förökning, säger Sara Gräslund.

  Farhågan är att antalet gräshoppor kommer att öka kraftigt i antal. Fler länder riskerar att drabbas. Och får man inte stopp på gräshopporna kan bönder i länder som Etiopien, Somalia och Kenya få det svårt en lång tid framöver.

  – Då är det inte bara en skörd det gäller, utan nästa och kanske ytterligare nästa som drabbas, säger Sara Gräslund.

   Ökengräshoppan ses som en allvarlig skadegörare.
  Ökengräshoppan ses som en allvarlig skadegörare. FOTO: Ben Curtis/AP/TT

  Vanligtvis ensamvarg

  Ökengräshoppan som härjar i östra Afrika är en allvarlig skadegörare och äter det mesta som kommer i dess väg – ris och majs, men även gräs, frukt och blommor.

  – Naturligt sett så lever de här gräshopporna ensamma. När det blir som det har varit nu, med mycket regn, så har de en förmåga att föröka sig snabbare. När det regnar finns det mer att äta och då kommer gräshopporna i kontakt med varandra oftare, säger Rickard Ignell, professor vid institutionen för växtskyddsbiologi vid SLU, och tillägger:

  – När de tvingas att vara tillsammans där det finns mycket mat så blir det en omställning för dem, en hormonell omställning som gör att de ändrar sitt beteende helt och hållet.

  Enligt Ignell bildas svärmarna i områden som man inte övervakar, exempelvis ett ökenområde som fått mycket regn och där det börjat dyka upp växtlighet.

  – Sedan sprider sig svärmarna från område till område och om det är mycket regn så kommer populationen att öka. Så länge det inte finns något som kontrollerar dem så kommer de att vara kvar tills det att maten är slut. Just nu är det ovanligt mycket regn i regionen, säger han.

   En ökengräshoppa i Somalia. Arkivbild.
  En ökengräshoppa i Somalia. Arkivbild. FOTO: Isak Amin/AP/TT

  Små marginaler

  Närmare tolv miljoner människor i Kenya, Somalia och Etiopien är redan drabbade av allvarlig matbrist till följd av tuffa år med torka. Invasionen riskerar få stora konsekvenser för ytterligare 20 miljoner människor, enligt FAO. Somalia har utlyst nationellt nödläge eftersom gräshopporna utgör ett allvarligt hot mot matförsörjningen.

  – Det här är en del av världen som är väldigt beroende av sitt jordbruk. Och eftersom de är väldigt beroende av jordbruk betyder det att deras främsta inkomstkälla hotas. Många människor lever på inkomster med små marginaler, säger Peter Stein, Afrikaexpert och nationalekonom.

  Hur får man då bukt med skadedjuren? Det är inte helt enkelt. I många områden använder man sig av besprutning, men gräshopporna är ofta utspridda över stora områden och resurserna är små.

  FN varnar för att invasionen kan leda till en humanitär kris och under februari kan fler ägg kläckas och nya svärmar bildas som riskerar att förstöra kommande skördar.

  Dulo Hama Balagha säger att situationen är brådskande för många människor där han bor. Han tycker inte att regeringen i Kenya tar problemet på allvar.

  – De säger till oss att vänta. Och vi väntar fortfarande på att något ska ske, säger han.

  Fakta: Ökengräshoppan

  Ökengräshoppan tillhör gruppen vandringsgräshoppor och förekommer i Nordafrika, på Arabiska halvön och i Indien.

  Den ses som en allvarlig skadegörare och äter nästan alla sorts växter.

  En svärm som upptar en yta på en kvadratkilometer kan äta lika mycket mat under en dag som 35 000 människor.

  Källor: NE, FAO.

  Relaterade artiklar

  Till toppen