Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 januari 2018

  Ökat tryck på Sveriges vattenregler

  Tillämpningen av vattendirektivet måste ändras. Annars hotar EU-kommissionen med att dra Sverige inför EU-domstolen.

  FOTO: Göran Berglund

  Konflikten mellan Sverige och EU-kommissionen om hur EUs vattendirektiv bör tillämpas fyllde tio år förra året. Nu har EU-kommissionen skickat ett så kallat motiverat yttrande i ärendet, det sista steget innan det blir en fråga för EU-domstolen.

  EU-kommissionen anser att Sverige inte följer vattendirektivet, bland annat genom att inte sätta ett pris på det vatten som används av lantbruk med egna brunnar. Kommissionen menar också att den svenska lagstiftningen kring prövning av vattenkraftverk, en omdebatterad fråga i Sverige, inte tar tillräcklig hänsyn till hur anläggningarna påverkar vattnet.

  Svenskt försvar

  Den svenska regeringen har två månader på sig att svara. Blir EU-kommissionen inte nöjd med det svaret kan den välja att dra Sverige inför EU-domstolen.

  I tidigare svar till kommissionen har Miljödepartementet hävdat att till exempel lantbruks uttag ur egen brunn inte omfattas av direktivets krav på vattentjänster som ska prissättas för att uppmuntra hållbar vattenanvändning.

  Det svenska regelverket har andra sätt att försäkra att sådan användning inte får en negativ påverkan, argumenterar regeringen. En proposition om vattenkraft och vattenmiljö är planerad att läggas den 20 mars.

  LÄS MER: Frågorna som inte finns med i regeringens planLÄS OCKSÅ: Tillstånd för vattenkraft kan ta 20 årLÄS MER: Retroaktiv ersättning möjlig för småskalig vattenkraft

  Relaterade artiklar

  Till toppen