Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 maj 2018

  Ökat intresse för malt

  Antalet småbryggerier fortsätter att öka i Sverige. Malten kan nu ta humlens plats i rampljuset hos bryggerierna, skriver tidningen Lantmannen.

   Antalet företag som producerar öl har sedan dess ökat från 15 stycken 1995 till 413 stycken 2017, varav 300 aktiebolag. enligt 2017 enligt Företagsregistret jos statistiska Centralbyrån.
  Antalet företag som producerar öl har sedan dess ökat från 15 stycken 1995 till 413 stycken 2017, varav 300 aktiebolag. enligt 2017 enligt Företagsregistret jos statistiska Centralbyrån.

  Konsumenttrenden med ett ökat intresse för råvarans ursprung speglar av sig även på en efterfrågan på hantverksbryggd öl.

  – Bland våra medlemmar så finns det ett jättestort intresse att prata om innehållet. Det här är innovativa företag som utvecklar ölkulturen, säger Martin Odh på föreningen för Sveriges Oberoende Småbryggerier till tidningen Lantmannen. Föreningen representerar 40 av småbryggerierna i Sverige.

  Ett ökat fokus på malten har gjort att flera småbryggerier väljer att importera specialmalt från Tyskland, Belgien, Storbritannien och USA.

  – Det som finns är lite enkelriktat, bryggarna vill ha fler sorter och inriktningar. De små nischar in sig och behöver plocka fram något nytt för att vara unika. Här finns en växande potential, säger Anders Johannesson, expert på företagarfrågor på LRF.

  Trenden med småbryggerier startade på den amerikanska västkusten på 1970-talet och tog fart i Sverige på 1990-talet. En av pionjärerna är Nils Oscar AB, grundat 1996.

  Svenskt ett plus

  – Vi har alltid jobbat med svensk malt och köper den från Viking Malt. Vi uppskattar verkligen att det är svenskt och har en kortare transportväg, säger Ida Lindberg-Klausen, marknadschef på Nils Oscar.

  Inom bryggeribranschen har det varit stort fokus på humle, men framöver kommer malten att stå mer i fokus, tror hon.

  – Vi tror att malt är den ”nya humlen”. Det blir ett sätt att särskilja sig, och en ingrediens som kommer att ta plats mer än dag.

  Viking Malt i Halmstad levererar 600 000 ton malt till bryggerier och destillerier i hela världen, varav 50 000 ton malt i Sverige.

  – Vi känner av att det finns ett stort intresse för specialmalt hos småbryggerierna, säger Dieter Nowack, inköpschef på Viking Malt.

  Annan rostning

  På anläggningen i Halmstad görs basmalten som utgör själva stommen i ölen, och ofta mellan 80 till 100 procent av ölreceptet. Specialmalten rostas i varierande grad för att ge ölet olika smak och färg. Viking Malt har anläggningar i Polen och Finland som är inriktade på specialmalt för hela Östersjöregionen.

  – Vi jobbar aktivt med specialmalt och specialprodukter. Det är mindre satser och kräver annan typ av utrustning för exempelvis rostning, säger han.

  För att möta den växande efterfrågan har Viking Malt utvecklat sin organisation. Mikael Schött är sedan drygt ett år tillbaka ansvarig för försäljning av malt till mindre bryggerier.

  – Allt flera vill köpa malt. Nyfikenheten ökar och fler frågar om ursprung, säger han.

  Det växande intresset gör att de flesta mälterier har fått höja ribban när det kommer till produktutveckling. Men fler aktörer och mindre mälterier ser han inte som ett hot, utan tvärtom.

  – Det är ett komplement till en växande marknad. Fler aktörer gör lite olika sorters malt, och det gör att alla kan blir bättre och bidrar till utveckling.

  Kulturspannmål

  En av dem som satsar är Warbro kvarn i Sköldinge. Sedan 2017 har de börjat producera ekologisk specialmalt.

  – Vi började mala mjöl på gamla sorter av kulturspannmål för 15 år sedan. I början förstod inte bagarna alls vad dinkel eller emmer var för något. Med malten trodde vi att det skulle gå på ett kick, men det är förvånansvärt många bryggerier som inte prioriterar maltkornskvaliteten, säger Kerstin Björklund på Warbo kvarn.

  Kapaciteten är 4,5 ton i veckan, men hittills producerar Warbo kvarn den mängden i månaden.

  – Det går långsamt framåt, och störst intresse märks från mindre bryggerier.

  I vår inleder Warbo kvarn ett samarbete med Nils Oscar där de tar fram en specialmalt på kornsorten Balder från 1940-talet.

  Det här är en exklusiv artikel från tidningen Lantmannen. För att teckna en prenumeration, gå in här

  LÄS OCKSÅ: Allt fler svenskar producerar öl, vin och spritLÄS OCKSÅ: Större risk för skalskadat malt i årLÄS OCKSÅ: Warbro Kvarn inviger sitt mälteri

  Läs mer om

  Till toppen