Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 mars 2019

  Ökat intresse för eget utsäde

  Brist och höga priser verkar ha ökat intresset för att ta eget utsäde inför våren.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Allan Wallberg

  Prishöjningarna på spannmål och dyra kompletteringar av utsäde via import har bidragit till att priserna på utsäde är i storleksordningen 25 procent högre än normalt. Med priser omkring 5 kronor per kilo för korn, havre och vårvete kan det vara lockande att ta eget utsäde.

  På Frökontrollen som analyserar och certifierar utsäde har man märkt av ett ökat intresse för att göra utsädesanalyser bland enskilda lantbrukare.

  – Vi får in fler prover och fler har varit oroliga för att de inte ska få tag på utsäde och vill kontrollera det de har själva istället, säger Annika Nordgren på Frökontrollen.

  Inför höstsådden upplevde de bara en liten uppgång av antalet prover som lantbrukare ville få gjorda.

  – Det är mycket mer nu vid vårsådden, det märks. 

  Sparar en krona kilot

  Proverna började också strömma in tidigare än normalt, redan i november började de komma, ungefär en månad tidigare än vanligt.

  Jordbruksverkets utsädesenhet har ännu ingen officiell statistik över hur mycket utsäde som certifierats där inför våren. Säsongen 2017-2018 låg andelen certifierat stråsädsutsäde ovanligt högt på 85 procent, omkring 10 procentenheter mer än tioårssnittet. I höstas certifierades 62 200 ton höststråsädsutsäde och året dessförinnan 70 300 ton. Importen av utsäde var högre hösten 2018.

  Schablonmässigt kan man spara ungefär 1 krona per kilo utsäde genom att rensa själv, förutsatt att utsädet inte har något betningsbehov.

  – Det har varit problem med flygsot i utsäde, men för övrigt har det varit väldigt friskt. I de analyser jag har sett har det inte varit något betningsbehov för bladfläcksjuka eller fusarium, men i vissa fall för flygsot.

  – Utan betning blir det en betydligt lägre kostnad, den kostar 60-70 öre per kilo. Kan man spara in den så blir det lönt, säger Joakim Karlsson, växtodlingsrådgivare på HS Konsult i Strängnäs.

  Gör alltid flygsotsanalys

  Behövs betning är vinsten inte lika stor.

  – Det är något billigare, men ska man räkna sin egen tid fullt ut så skiljer det inte så mycket. Då kan man säga att det är frakten som skiljer som firmorna får dras med. Från utsädesodlaren till renseriet och från renseriet till den som ska ha utsädet, det kan väl skilja 30-40 öre.

  Joakim Karlsson anser att man alltid ska göra en flygsotsanalys utöver grundanalysen, vilket medför en extra kostnad.

  – Har man mycket flygsot på utsädet så blir det inga ax. Så det tar rätt hårt på skörden.

  Exempel på kostnader för eget utsäde per kilo

  Råvara: 2,25 kronor

  Rensning, ny säck samt egen tid: 1 krona

  Betning: 60-70 öre

  Växtförädlingsavgift: cirka 40 öre (sortberoende)

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen