Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 maj

  Ökad vinst för Scandi Standard

  Börsnoterade kycklingkoncernen Scandi Standard ökade omsättningen med 16 procent samtidigt som rörelseresultatet steg med 34 procent. Det visar rapporten för första kvartalet.

  FOTO: David Tadevosian/TT

  Scandi Standard redovisar en nettoomsättning på 2 458 miljoner kronor (2 116) för första kvartalet. Den starka tillväxten förklaras delvis med ”extra leveranser inom ready-to-eat-kategorin”, enligt Q1-rapporten.

  I Sverige ökade omsättningen med 7 procent. Störst ökning skedde i Danmark där omsättningsuppgången var 35 procent. Bakomliggande faktorer var att bolaget Rokkedahl Food, som förvärvades i fjol, nu ingår i redovisningen, samt en positiv utveckling för produkter inom varumärket De Danske Familiegårder.

  Minskning för frysta varor

  Högst tillväxt noterades inom den kylda kategorin, som ökade med 15 procent, samt färdigrätter som ökade med 36 procent.

  Det frysta segmentet minskade samtidigt med 1 procent. Även exporten minskade under perioden, enligt rapporten.

  Scandi Standard förbättrade samtidigt det justerade rörelseresultatet, EBIT, till 110 (82) miljoner kronor. Det motsvarar en marginal på 4,5 (3,9).

  Pressad period över

  Det justerade rörelseresultatet förbättrades i alla segment utom Irland.

  Enligt VD Leif Bergvall Hansen har marginalerna varit pressade de senaste åren men han ser att denna period nu är över.

  ”Nu när förutsättningarna förbättrats ser jag fram mot att visa på den intjäningsförmåga som finns i vår affärsmodell”, skriver han i en kommentar till rapporten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen