Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 september 2018

  Ökad slakt hos Danish Crown

  Danish Crown planerar att slakta 300 000 fler grisar i höst än tidigare plan. Bakom ökningen ligger modernare stallar för uppfödning av slaktgrisar.

   Fler grisar föds upp till slakt i Danmark. Arkivbild
  Fler grisar föds upp till slakt i Danmark. Arkivbild FOTO: Mostphotos

  Bondeägda slakterikoncernen Danish Crown planerar att nyanställa 150 personer vid tre av sina anläggningar för att möta den ökade tillförseln av slaktgrisar.

  I våras tvingades Danish Crown dra ner på arbetsstyrkan. Nu kan man växla upp igen. 300 000 extra grisar, jämfört med förra hösten, ska företaget slakta i år.

  – Vi förväntar oss en ökning med tre, fyra procent av slaktvolymen i år, säger Jens Hansen, presschef på Danish Crown till ATL.

  Det är välkomna grisar. De danska slakterierna har i flera år sett den inhemska slakten minska medan ett växande antal smågrisar sålts utomlands i länder som Tyskland och Polen.

  Slaktgrisuppfödarna har de senaste åren kunnat få stöd till att modernisera sina stallar. Det är den satsningen som nu ger resultat i fler grisar.

  – Nya och större stallar innebär att det föds upp fler grisar, säger Jens Hansen, som påpekar att även produktiviteten i smågrisstallarna har ökat.

  Men det finns bedömare i Danmark som misstänker att ökningen bara är tillfällig. Lågt avräkningspris och stigande foderkostnader pressar slaktgriskalkylen och kan tvinga specialiserade producenter att stänga stallar för en tid.

  Jens Hansen är försiktig i sina framtidsbedömningar:

  – Vi kan inte säga något om 2019 ännu, våra prognoser sträcker sig tre till sex månader framåt.

  LÄS OCKSÅ: Uppsägningar på danskt slakteriLÄS OCKSÅ: Slaktkö drabbar grisproducenter

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen