Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 maj 2019

  Ökad framtidstro bland Sveriges bönder

  Trots fjolårets torka känner två av tre bönder framtidstro. Det visar en ny Ipsos-undersökning bland LRF:s företagarmedlemmar.

   Just nu finns det en oro bland de flesta lantbrukare hur sommarvädret kommer att utveckla sig, framhåller LRF och konstaterar att en ny torkperiod riskerar att slå ut de små och mellanstora lantbruk som redan har pressade marginaler.…
  Just nu finns det en oro bland de flesta lantbrukare hur sommarvädret kommer att utveckla sig, framhåller LRF och konstaterar att en ny torkperiod riskerar att slå ut de små och mellanstora lantbruk som redan har pressade marginaler.… FOTO: Mostphotos

  Undersökningsföretaget Ipsos gör på LRF:s uppdrag en årlig undersökning bland 1 100 av LRFs företagarmedlemmar, slumpvis fördelat över hela landet.

  Årets resultat visar att framtidstron bland lantbrukarna, att leva och driva företag på landsbygden, stigit med två procentenheter, från 62 till 64 procent, jämfört med 2018.

  En anledning är att viktiga jordbruksfrågor som matkvalitet, svenskproducerat, ökad inhemsk försörjningsgrad och klimatfrågor nu finns i allmänhetens medvetande, skriver LRF i ett pressmeddelande.

  Vill ha stöd och vatten

  Fjolårets torka innebar försämrade skörderesultat och brist på foder, vilket har tärt på många lantbruksföretagares likviditet. Just nu finns det en oro bland de flesta lantbrukare hur sommarvädret kommer att utveckla sig, framhåller LRF och konstaterar att en ny torkperiod riskerar att slå ut de små och mellanstora lantbruk som redan har pressade marginaler.…

  ”För att bibehålla optimismen behövs stöd från landets kommuner med att exempelvis garantera att lantbruksdjuren kan få vatten vid en ihållande torka”, säger LRF:s ordförande Palle Borgström i pressmeddelandet.

  ”Det är viktigt att känna att konsumenterna fortsätter att efterfråga svenskproducerade livsmedel. Om vi även får rätt förutsättningar av politiker och myndigheter så ser vi stora möjligheter att öka den svenska livsmedelsproduktionen”, säger Palle Borgström.

  Fler medlemmar, men mindre nöjda

  Antalet företagarmedlemmar har ökat markant efter fjolårets torka, uppger LRF. Samtidigt anger en mindre andel medlemmar att de är nöjda med medlemskapet i LRF, 68 procent jämfört med 70 procent i fjol. LRF och Ipsos skriver dock att skillnaden kan bero på statistiska osäkerheter och konstaterar att nöjdheten är på samma nivå som innan LRF genomförde avgiftshöjningar. Mest nöjda, 74 procent, är de äldsta medlemmarna.

  ”Det faktumet och medlemmarnas positiva bedömning av LRF som organisation ger hopp inför framtiden. LRF är en organisation där kraften kommer underifrån och medlemmarnas engagemang är avgörande för att vi ska kunna förbättra förutsättningarna för att bedriva företagsverksverksamhet på den svenska landsbygden”, säger Mona Holmsten, chef för LRF:s avdelning Medlem och organisation.

  Om undersökningen

  Totalt 1 100 lantbruksföretagare i hela Sverige tillfrågades per brev, mejl och sms under perioden den 10 januari till 18 mars 2019. Svarsfrekvensen var 41 procent, totalt 436 medlemmar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen