Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 augusti 2019

  Ökad efterfrågan på slaktsvin bakom pristopp

  I måndags höjdes det danska grispriset, rapporterar tidningen Landbrugs Avisen. Priset på slaktsvin ökades till 12 danska kronor, en milstolpe som inte har nåtts sedan i oktober 2013.

   Det är främst priserna på skinka och kotlett som har stigit de senaste veckorna. Arkivbild.
  Det är främst priserna på skinka och kotlett som har stigit de senaste veckorna. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Enligt Danish Crowns grisnotering för vecka 35 steg priset med 30 danska öre, vilket gör att det går från 11,70 danska kronor per kilo, till 12 kronor per kilo.

  Den främsta förklaringen till prisökningen ska vara en större efterfrågan från Kina, skriver Landbrugs Avisen. Men det är en marknad som beskrivs vara väldigt ojämn.

  ”Försäljningen till Kina kommer i vågor. Det har den alltid gjort, även för de typiskt kinesiska varorna. Men just nu ser vi en stigande trend och detta har lyft vår generella prisnivå”, säger Lars Albertsen, global försäljningschef på Danish Crown i ett pressmeddelande.

  Det är främst priserna på skinka och kotlett som har stigit de senaste veckorna.

  ”Skinka har faktiskt sjunkit i pris under året jämfört med de andra delarna av grisen, men det har rättat till sig nu. Samtidigt har efterfrågan på kotlett ökat vilket gör att vi har en jämnare balans i priserna jämfört med tidigare i år”, säger Lars Albertsen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen