Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 juni 2016

  Oftare ledskador hos ekogrisar

  Ekogrisar har oftare osteokondros än grisar i konventionell uppfödning. Det visar en studie vid SLU.

   Forskarna konstaterar att det kan vara dags för ekogrisproducenterna att satsa på robustare raser som är avlade för ett aktivt liv för att få friskare grisar.
  Forskarna konstaterar att det kan vara dags för ekogrisproducenterna att satsa på robustare raser som är avlade för ett aktivt liv för att få friskare grisar. FOTO: Janne Andersson/Arkivbild

  Osteokondros eller OC är en skada i tillväxtbrosket och kan ge ledinflammation som också lan leda till kassation vid slakt. Skadan kan också hälta hos den drabbade grisen.

  I en doktorsavhandlig konstaterades att ekologiska frigående grisar i flock på djupströbädd oftare drabbades av osteokondros och att den var allvarligare än för grisar som fötts upp i konventionell produktion.

  Rör sig mer

  Däremot haltade inte frigående grisar med hög och grav förekomst av OC haltade mer än grisar i konventionella boxar med motsvarande skador.

  Det förvånade forskarna, som dock menar att det kan bero på att frigående grisar rör sig mer och därmed får med OC. Samtidigt rör de sig mycket och får därmed får starkare leder, muskulatur och skelettvävnad vilket gör att de klarar mer påverkan och smärta från OC.

  Forskarna fann också att sambandet mellan hälta och ledkassation var lågt.

  Robusta raser

  För att förbättra djurhälsan för ekogrisar föreslås därför förändringar i stallmiljön för ekologisk produktion. Alternativt att eko-producenterna satsar på grisraser med mer robusta leder och avlade för ett aktivt liv för att få en friskare gris.

  Ostekondros

  Osteokondros är vanligast hos barn och snabbväxande djur, främst grisar, hästar och hundar. Då skelettet växer bildas först brosk, som sedan förbenas. Vid osteokondros sker inte förbeningen normalt vilket påverkar en eller flera leder. Ledbrosket i den drabbade leden förtjockas och dess näringstillförsel försämras. En bit av brosket lossnar, vilket leder till smärta.

  Källa: Wikipedia

  Relaterade artiklar

  Till toppen