Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 maj

  Oförändrat landsbygdsprogram i budgetmotioner

  Inget av de fyra partier som lämnat budgetmotioner föreslår återförande av de pengar regeringens vårändringsbudget tar från landsbygdsprogrammet.

   Landsbygdsprogrammet kommer att minskas med runt 230 miljoner i år.
  Landsbygdsprogrammet kommer att minskas med runt 230 miljoner i år. FOTO: Mostphoto

  I regeringens vårändringsbudget, framtagen i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, skärs landsbygdsprogrammet ner med runt 230 miljoner i år. Förändringen accepteras av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna som alla avstår från att föreslå något annat i sina budgetmotioner. Samma gäller för regeringens förslag om ett nytt torkstöd på 350 miljoner.

  Alla oppositionsparter utom Sverigedemokraterna låter också regeringens förslag om mer medel till skydd av värdefull natur och åtgärder för värdefull natur stå oförändrade. Sverigedemokraterna är också de enda som ställer sig emot att solcellsstödet tillförs 300 miljoner.

  Naturguidesmoms

  Moderaterna och Kristdemokraterna har lagt en gemensam motion om vårändringsbudgeten, en följd av att det var deras gemensamma budgetmotion som antogs i höstas. De två partierna, liksom Sverigedemokraterna, föreslår att Formas, som fördelar medel till forskning om bland annat jord- och skogsbruk, får 100 miljoner mer än vad regeringen lagt.

  Vänsterpartiet sätter sig emot nedsättningen av arbetsgivaravgifterna men för sänkt moms på naturguider, vilket Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är emot. Sverigedemokraterna lanserar i sin budgetmotion ett särskilt anslag som ska användas för att förbereda lantbruket på ”väderrelaterade kriser”. Hur stort det ska vara och hur det ska utformas framgår inte av motionen.

  Dieselskattsrabatt

  Vänsterpartiet vill att lantbrukets dieselskattsrabatt ska fasas ut, medan Sverigedemokraterna, som tidigare, vill att den ska ner på 7 öre per liter. Regeringen rörde inte det förslag om ytterligare nedsättningar som antogs i och med Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudgetmotion.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen