Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 november 2017

  Video: Odlingsåret ur ett himmelskt perspektiv

  När Jonatan Snellman frågade sin morbror Glenn Sundqvist om de kunde göra en drönarfilm över hans gård nappade han. Det blev en film som följer arbetet från sådd till skörd.

  Glenn Sundqvist och Jonatan Snellman bor i Jakobstad i Finland, tio mil norr om Vasa, i höjd med Umeå i Sverige. Sådden sker ganska sent och Glenn Sundqvist är ekobonde på knappa 120 ha med både spannmålsodling (havre, vete, ryps och råg) och köttdjur (konventionell). Runt den 20 maj 2017 som de satte igång att filma.

  Glenn Sundqvist ringde sin systerson varje gång det var dags för ett nytt arbetsmoment och vädret såg ut att bli fint. Totalt blev det 7-8 filmningar. Jonatan Snellman förklarar hur han har jobbat:

  – Det är viktigt att ge sig tid och filma långsamt. Det får inte vara ryckigt. Dessutom är jag noga med att filma från flera olika vinklar – något jag till och med planerar in innan filningen – så att man har bra material att klippa ihop.

   Glenn Sundqvist t.v. och Jonatan Snellman t.h.
  Glenn Sundqvist t.v. och Jonatan Snellman t.h. FOTO: Privat

  Redigering tar tid

  Den aktiva redigeringstiden på en film som den här uppskattar Jonatan Snellman till ungefär 15 timmar, men tiden varierar förstås beroende på effekter, text och annat som läggs in i filmen.

  Glenn Sundqvist är väldigt nöjd och tycker att filmen är både vacker att titta på och visar hans mark på ett fantastiskt sätt.

  – Jag trivs så bra med jordbruket och att se sin mark på det här viset är en fröjd, säger han.

   Våren.
  Våren. FOTO: Jonatan Snellman
   Sommaren.
  Sommaren. FOTO: Jonatan Snellman
   Hösten.
  Hösten. FOTO: Jonatan Snellman

  PREMIUM: Arbetskamrat i flygande flängLÄS OCKSÅ: Singel, fyrabarnsfar och bonde – så går det ihopLÄS OCKSÅ: Så många traktorer har stulits i år

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen