Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 oktober 2018

  ”Utan melon har något saknats i mitt liv”

  PÅARP.

  Experimentlusta och mångfald präglar Ingmar Nilssons grönsaksodling där familjetradition gör att melonen får en särskild plats.

   ”Kräftpremiären var melonodlarens julafton förr i tiden, det är inte många som känner till den traditionen idag”, säger Ingmar Nilsson.
  ”Kräftpremiären var melonodlarens julafton förr i tiden, det är inte många som känner till den traditionen idag”, säger Ingmar Nilsson. FOTO: Jonatan Jacobson

  Efter att ha gått en lantbruksutbildning köpte Ingmar Nilsson 1988 en granngård till sitt föräldrahem och började med spannmåls- och grönsaksodling. Genom åren har han odlat en mängd olika grödor, men den runda eller ovala gurkväxten har alltid haft en speciell plats i odlingshjärtat.

  – Förutom jordgubbar och tomater odlade min far meloner, på 60-talet när jag växte upp fanns det tre melonodlare i trakten. De år då jag inte odlat melon har det känts som att något har saknats i mitt liv, säger Ingmar Nilsson.

  Tomat och gurka lönade sig bättre

  Svensk melonodling var vanligare under 40- till 80-talet, därefter kom storskalig växthusodling av tomat och gurka som lönade sig bättre än den arbetskrävande melonen.

  – Frukterna produceras vid ett tillfälle och då behöver plantan putsas för att få rätt mängd honblommor som ger lagom stora meloner. Frukterna måste även vändas så att de inte blir platta och i stort sett alla skadedjur som gillar gurkor går på meloner också, säger Ingmar Nilsson.

   Ingmar Nilsson odlar vatten-, honungs- och nätmeloner.
  Ingmar Nilsson odlar vatten-, honungs- och nätmeloner. FOTO: Jonatan Jacobson

  Odlingen sker främst på friland samt i en mindre tunnelodling som stormen Knud nyligen jämnade med marken. Ingmar Nilsson håller på att skala upp sin melonodling från ”semihobbynivå” och har i år tre sorters nätmelon, två typer av vattenmelon och en honungsmelon.

  – Min långsiktiga målsättning är att komma upp i cirka tio ton per år men i år blev det tyvärr väldigt dåligt. Det är ett resultat av att jag har experimenterat med ogräsbekämpningen och varit tvungen att prioritera andra grödor i torkan, säger Ingmar Nilsson.

  All odling sker ekologiskt

  All hans odling är omställd till ekologiskt, grönsakerna levereras till Svenska odlarlaget. Den största produktionen står zucchinin för som ett normalår ger cirka 15 ton men i år blir skörden knappt ett ton, trots att odlingen för ovanlighetens skull vattnades.

   Meloner som skickas till butik väger runt ett kilo styck.
  Meloner som skickas till butik väger runt ett kilo styck. FOTO: Jonatan Jacobson

  Ingmar Nilsson odlar även grönkål, halloween- och matpumpa samt sparris och har försök med frilandstomater, bovete och solrosor. Han odlar även foder till gårdens 44 tackor som hustrun Mariane Jensen ansvarar för.

  Förutom intäkter från den egna odlingen får Ingmar Nilsson inkomster från arrende samt sidoarbetet på byggvaruhus och Farmartjänst.

  – Jag vill inte satsa allt på ett ben, om jag bara hade odlat grönsaker det här året hade det troligtvis funnits en annons på gården ute nu, säger han.

   Förutom halloweenpumpa odlar Ingmar Nilsson i år matpumpa, här syns den franska sorten Musquee De Provence.
  Förutom halloweenpumpa odlar Ingmar Nilsson i år matpumpa, här syns den franska sorten Musquee De Provence. FOTO: Jonatan Jacobson

  Lönsamheten behöver öka

  Ingmar Nilsson har ingen uppfattning om hur många melonodlare som finns kvar i landet men för att fler ska satsa behöver lönsamheten sannolikt öka. Han får 25 till 30 kronor kilot för sin KRAV-melon idag, samma summor som betalades för konventionellt odlad melon på 80-talet. Vatten- och honungsmelonerna ger inte många kronor extra för att de är svenska, till leverantören säljer Ingmar Nilsson främst nätmeloner.

  – De går åt snabbt och responsen från grossisten har varit väldigt bra. Med tanke på suget efter närodlat tror jag att konsumenterna är intresserade, det handlar nog om att visa att det faktiskt går att odla melon i Sverige, säger Ingmar Nilsson.

   Ingmar Nilssons föräldrar odlade meloner i drivhusbänkar byggda av gamla fönster.
  Ingmar Nilssons föräldrar odlade meloner i drivhusbänkar byggda av gamla fönster. FOTO: Jonatan Jacobson

  INGMAR NILSSONS ODLING

  Bolagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: 0.

  Omsättning: Cirka 600 000 kronor.

  Resultat: Cirka 100 000 kronor.

  Vinstmarginal: Vet ej.

  Areal: 17 hektar vall och spannmål, tre hektar grönsaker. 24 hektar utarrenderat.

  Investering: Har inte gjort någon större investering på senare tid.

  TRE TIPS FRÅN INGMAR NILSSON:

  • Undersök marknaden, hur stora volymer går att sälja för ett vettigt pris?

  • Satsa inte mer än du klarar av ett dåligt år.

  • Gör något som du brinner för, är man bara intresserad av kalkylen blir resultatet inte bra.

  Relaterade artiklar

  Till toppen