Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 augusti

  Ekonomisk smäll väntar kontraktsodlare av stärkelsepotatis

  För stärkelseproducenten Lyckeby Starch, som kontrakterar över 300 000 ton potatis, innebär årets dåliga skörd ett omsättningstapp. Men den största ekonomiska smällen tar odlaren.

   Lyckeby Starchs fabrik i Nöbbelöv utanför Kristianstad.
  Lyckeby Starchs fabrik i Nöbbelöv utanför Kristianstad. FOTO: News Øresund - Johan Wessman

  Det torra vädret i sommar väntas sänka potatisskörden. Än så länge vet ingen hur stort tappet blir men bilden väntas klarna i slutet av augusti.

  – Vår bästa uppskattning just nu är en nedgång med 20 procent skördemässigt. Vi kommer att göra en provgrävning 25 augusti, som vi gör varje år, och då kommer vi få veta mer om volym, säger Hans Berggren, vd på Lyckeby Starch.

  Han räknar med att det kommer att vara stora skillnader i avkastning mellan olika odlare i år främst beroende på vattentillgången. För vissa blir det ett normalår medan andra får urusla skördar.

  – Skulle vi få regn nu går det kanske att förbättra oddsen något men de börjar bli väldigt sent. Det här blir ett dåligt år. Det kan vi vara övertygade om, säger Hans Berggren.

  De knappt 400 kontraktsodlare som levererar stärkelsepotatis till Lyckeby ser ut att bli förlorarna.

  – Vi har ett garanterat pris som med efterlikvid och olika ersättningar för bland annat frakt ligger en bit över 80 öre kilot. Det är möjligt att vi kan betala något mer. Men den odlare som får halv skörd får ju halv intäkt. Det kan vi ju inte göra någonting åt, säger Hans Berggren.

  För Lyckeby Starch kommer den svaga skörden att innebära en mer pressad ekonomisk situation till följd av minskad omsättning.

  – Det får vi helt enkelt hantera. Vi är ganska stabila. Vi har ett mindre övergångslager som vi får tulla på när det gäller färdigprodukt. Sedan har vi en del spotkunder, som inte är återkommande, som vi kommer att prioritera bort och istället satsa på de trogna kunderna, säger Hans Berggren.

  Ambitionen för Lyckeby Starch att fortsätta växa och kontraktera nya odlare ligger kvar.

  – Vi ser goda omsättningsmöjligheter och goda förutsättningar att successivt förbättra vad vi betalar odlarna för potatisen. Sedan kommer sådana här år när det hackar till lite men det är bara att köra vidare, säger Hans Berggren.

  LÄS OCKSÅ: Lägre potatisskörd men högre priser att väntaLÄS OCKSÅ: Rotfrukterna växer inte – då plockar butikerna in småpotatis

  Fakta Lyckeby Starch

  Lyckeby Starch är Sveriges största stärkelseproducent med 400 kontrakterade odlare från Öland till Halland, med en sammanlagd areal på 7 500 hektar . Koncernen omsatte 1 561 miljoner kronor under det brutna räkenskapsåret 2016/17. Resultatet före avskrivningar låg på 119 miljoner kronor vilket är en ökning med 11 procent från föregående år. Inriktningen är främst stärkelse- och fiberprodukter för pappers- och livsmedelsindustrin. I koncernen ingår bland annat varumärkena Culinar och Kockens.

  Lyckeby Starch ägs av cirka 600 lantbrukare/odlare.

  Till toppen