Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 mars 2018

  Odlare välkomnar ny försäkring mot salmonella

  Nytt försäkringsskydd mot salmonella i grödor införs i maj. – Roligt att vi hittat en lösning på frågan, säger Per Sandberg, Spannmålsodlarna.

   Per Sandberg, ordförande för Sverige Spannmålsodlare
  Per Sandberg, ordförande för Sverige Spannmålsodlare FOTO: Ann Lind n

  Föreningen har engagerat sig i frågan de senaste åren framför allt efter ett fall där en växtodlingsgård drabbades hårt när salmonellafynd hos ett foderföretag kunde spåras till odlarens tork- och lagerutrymme.

  – Ett salmonellautbrott är förenat med stora kostnader. Det innebär också en stor påfrestning för lantbrukaren som drabbas, säger Per Sandberg, ordförande för Sveriges Spannmålsodlare.

  Konsekvenser blir att spannmålen inte längre kan säljas till livsmedel eller foder vilket innebär en stor förlust. Dessutom kan kostnader för sanering av tork- och lagringsutrymme bli omfattande.

  Försäkringsskydd

  Salmonellaförsäkringar för djurbesättningar finns sedan tidigare. Men nu inför Agria ett försäkringsskydd som gör att det går att få ersättning för skördevärde på tröskad gröda samt för saneringskostnader vid ett positivt salmonellaprov. Försäkringsskyddet ska ingå i grödaförsäkringen som uppdateras i maj.

  – Det är roligt att vi nu har hittat en lösning på det här så att villkoren för växtodlare förbättras på den här punkten, säger Per Sandberg.

  Ovanligt

  Även om det kan bli ett hårt slag för den enskilda som drabbas är det relativt ovanligt att salmonella hittats på växtodlingsgårdar. Enligt en studie från SVA, Statens Veterinärmedicinska anstalt som publicerades förra året hittades salmonella bara på 3 av 80 undersökta gårdar.

  LÄS OCKSÅ: Dråpslag att få in salmonella LÄS OCKSÅ: Salmonella i Lantmännens sojamjöl

  Relaterade artiklar

  Till toppen