Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 februari

  Odlare riskerar miljonförluster efter konkurs

  Konkursbeskedet från danska spannmålshandlaren BMG har överraskat branschen. Nu riskerar många odlare som gjort affärer med dem att drabbas hårt.

   Beskedet om BMG:s konkurs har överraskat branschen, menar Kim Koch, VD på rådgivningsbolaget Agri Nord.
  Beskedet om BMG:s konkurs har överraskat branschen, menar Kim Koch, VD på rådgivningsbolaget Agri Nord. FOTO: Agri Nord resp Mostphotos

  De senaste dagarna har rapporteringen om det bedrägerianklagade BMG varit intensiv i dansk lantbrukspress. Den privata företaget var en etablerad handlare på Jylland som köpte spannmål och sålde förnödenheter till lantbrukare.

  – Det här kom som en blixt från en klar himmel, säger Kim Koch, VD på rådgivningsbolaget Agri Nord i Danmark, på telefon till ATL.

  Ungefär femtio av Agri Nords kunder är drabbade.

  – De har sålt spannmål som de inte får pengar för eller har beställt gödning som de inte får, på det viset kommer de i kläm, säger han.

  Enligt uppgifter från Landbrugsavisen.dk handlar det totalt om runt hundra drabbade lantbrukare. Det kan röra sig om hundratusentals kronor till miljonbelopp som enskilda riskerar att förlora.

  Fiktiva affärer

  – Det är så klart en mycket olycklig situation för våra lantbrukare som hade ett hårt år på grund av torkan 2018 och nu drabbas av det här, säger Kim Koch.

  Det finns risk för att lantbrukare går i konkurs men det är för tidigt att säga eftersom det beror på hur bankerna hanterar saken och hur ärendet utvecklar sig den närmaste tiden, tillägger han.

  Historien började rullades upp med ett pressmeddelande från bolaget om att verksamheten skulle begäras i konkurs på grund av det ekonomiska krisläget. I pressmeddelandet framkom det också att verksamhetens ena ägare gjort räkenskapsmässiga transaktioner mot bakgrund av fiktiva affärer och fakturor vilket lett till ett stort miljontapp.

  Få visste

  Samma dag som pressmeddelandet kom hämtade firman spannmål hos lantbrukare. Så det var troligen många medarbetare på BMG som inte visste vad som skulle hända, påpekar Kim Koch.

  Agri Nord uppmanar sina kunder att sammanställa vilka fodringar man har på konkursboet. En konkursförvaltare utreder nu ärendet. Kontrakten på spannmål, mineralgödsel och växtskyddsmedel ligger ute för översyn hos andra aktörer som kan vara intresserade av att ta över dem, enligt Landbrugsavisen.dk.

  Relaterade artiklar

  Till toppen