Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 november 2018

  Odlare kritiska till SVT:s nya matprogram

  SVT:s nya programserie om matsvinnet, ”Maträddarna”, har väckt kritik bland grönsaksodlare.

  – Det är jätteviktigt att matsvinnet tas upp, men man är så långt ifrån produktionen och saknar därför kunskap om den, säger Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt.

   Anne Lundberg och Paul Svensson är programledare i Sveriges Televisions serie ”Maträddarna”.
  Anne Lundberg och Paul Svensson är programledare i Sveriges Televisions serie ”Maträddarna”. FOTO: Janne Danielsson/SVT

  Kocken Paul Svensson (som driver restaurangen på Fotografiska i Stockholm) och journalisten Anne Lundberg (känd från bland annat Antikrundan) är ”Maträddarna” som ska lära oss att minska svinnet. I det första programmet, som sändes 1 november, besökte de en morotsodlare och chockerades över att tio procent av morötterna sorteras bort. För att minska svinnet gjorde duon pesto av morotsblasten.

  En som reagerade på programmet var Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt i Slöinge. Företaget bedriver grönsaksodling på 40 hektar och säljer främst till restaurang och konsument. Han tycker att odlarna framställdes som om de slänger mat i onödan.

  – Den här viktiga frågan hanterades lite konstigt. De bortsorterade morötterna slängs troligtvis inte, utan blir djurfoder, biogas eller går tillbaka till jorden som organiskt material. Att dessutom häpna över att inte morotsblasten tas tillvara, var lite som att idiotförklara bonden. Tar man bort allt organiskt material så utarmas jorden, säger han.

  ”Det får inte ta slut”

  Själv försöker han jobba med svinnet genom att hitta kunder till exempelvis olika storlekar av grönsakerna. Nyligen fick man en kund som är intresserad av andrasortering av grönkål.

  – Samtidigt måste vi odla mer än vi säljer. Det får inte ta slut.

  Ulrika Ivergård på Forsbergs Gris & Grönt i Östhammar har fem hektars odling och säljer främst till konsument och restaurang. Hon reagerade på att det är just Paul Svensson som leder programmet, eftersom hans krog enligt henne är oerhört noga med storleken på grönsakerna.

   Ulrika Ivergård på Forsbergs Gris & Grönt i Östhammar.
  Ulrika Ivergård på Forsbergs Gris & Grönt i Östhammar. FOTO: Ann-Helen Meyer von Bremen

  – Det är ett sätt för restaurangen att minska sitt eget svinn och i stället putta över det till oss odlare. Jag har flera gånger frågat vad vi ska göra med de andra storlekarna, utan att få något svar. En stor del av det svinn som man såg i programmet handlade om ”fel” storlekar, säger hon.

  Paul Svensson:

  – Jag är införstådd med att en viss del bortsorterade grönsaker går till biogas och djurfoder, men det kan inte vara negativt om vi säljer mer av de råvaror som produceras för konsument, till just konsument.

  Han tycker att det är synd om det upplevs att han idiotförklarar bonden, då syftet var att visa ett exempel där konsumenterna tror att de äter 100 procent av råvaran när de äter roten.

  – Vi vill visa att bladverket är minst lika härligt och gott och kan skapa nya affärsmöjligheter för morotsbönder – om man väljer att se det så.

  Håller inte med

  Han håller inte med om påståendet att hans restaurang ställer stora krav på storlekar.

  – När Ulrika Ivergård levererade till oss, tog vi allt hon hade kvar, oavsett storlek. Generellt frågar vi alltid efter udda storlekar och ”fula” grönsaker. Vi har också lyft hennes sorter och gård för att höja statusen på rotfrukter som odlas ekologiskt och passionerat, så det känns extra ledsamt att höra det just från henne.

  Forsbergs säljer i år i princip allt direkt till konsument. Där finns en större tolerans för olika storlekar, menar Ulrika Ivergård.

  Relaterade artiklar

  Till toppen