Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 juli

  Blommande fredstecken på åker

  Ett budskap om fred breder ut sig över den skånska landsbygden. Lantbrukaren Per Larsson har odlat fram ett gigantiskt fredstecken på sin klöveråker.

   Fredstecknet, som Per Larsson odlat på Petersro utanför skånska Vellinge, är 40 meter brett i diameter och hela det inramade verket upptar en yta på 8 000 kvadratmeter.
  Fredstecknet, som Per Larsson odlat på Petersro utanför skånska Vellinge, är 40 meter brett i diameter och hela det inramade verket upptar en yta på 8 000 kvadratmeter. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Det är 40 meter brett i diameter och sått i honungsört, som blir blå när den blommar.

  – Jag använder ett snöre, pinnar och måttband, sedan kollar jag lite på nätet hur symmetrisk den ska vara. Det tar kanske 3–4 timmar totalt. Sedan använder jag en konventionell såmaskin som jag har i lantbruket.

  Tecknet ligger på något sluttande mark och kan därför ses av förbipasserande. Det väntas också få besök av humlor, bin och andra insekter som uppskattar honungsörten.

  – Det är ett tecken som alltid behövs, mer eller mindre, någonstans i världen. Det blev också lite utav en ordvits med ”fred på jorden” – den är ju sådd på marken.

  Per Larsson har tidigare år prytt sin åkermark med en svensk flagga av honungsört och vitsenap och senare en smiley.

  LÄS OCKSÅ: Han byggde öar med kärleksförklaring i våtmarken

   Motivodlingen på den ekologiska fokusareal som skall användas för att främja den biologiska mångfalden har blivit en tradition för Per Larsson, som tidigare odlat både en svensk flagga och en jättesmiley.
  Motivodlingen på den ekologiska fokusareal som skall användas för att främja den biologiska mångfalden har blivit en tradition för Per Larsson, som tidigare odlat både en svensk flagga och en jättesmiley. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Relaterade artiklar

  Till toppen