Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 februari

  Hårt arbete bakom framgångsrik avel

  Oderup

  Oderup Limousin är välkända för sina prisbelönta avelsdjur, men för att lyckas med en avelsbesättning finns inga genvägar.

   Tjuren Hans av Oderup poserar tillsammans med Rolf och Carina Hansson samt Elin Welin längst till höger.
  Tjuren Hans av Oderup poserar tillsammans med Rolf och Carina Hansson samt Elin Welin längst till höger. FOTO: Jonatan Jacobson

  Efter att ha promenerat ett varv på uppfarten parkerar avelstjuren Hans av Oderup och låter sig vant fotograferas. Det respektingivande djuret tillhör Carina och Rolf Hansson som sedan 1989 har bedrivit avelsuppfödning i företaget Oderup Limousin.

  Att de satsade på rasen limousin var en tillfällighet, när familjen flyttade till gården ville Carina ha några kor i stallet så att det inte skulle stå tomt.

  – Svärfar rådde mig att skaffa charolais eller limousin. Eftersom jag hade jobbat med kattavel tidigare visste jag hur svårt det är att hålla ljusa djur rena så det blev limousin, säger Carina Hansson.

  LÄS ÄVEN: Inga snabba åtgärder för att rädda mjölken

   Elin Welin med tjuren Ingo av Oderup som 2016 vann guld i Limousin – Champion of Europe.
  Elin Welin med tjuren Ingo av Oderup som 2016 vann guld i Limousin – Champion of Europe. FOTO: Jonatan Jacobson

  Djuren blev fler och efter tio år hade paret två tjurar och tio kor som ligger till grund för dagens avelsbesättning på 138 djur. Antalet kalvningar per år varierar från 55 till 60 stycken.

  Oderup Limousin har byggt upp ett gott renommé och tagit hem en mängd championtitlar från tävlingarna vid Mila och Elmia. Paret Hansson har också den enda limousinbesättningen i Sverige som belönats med Best in Show-titlar, totalt fyra stycken. 2016 vann deras tjur Ingo av Oderup även guldmedalj i tävlingen Limousin – Champion of Europe, året därpå gick EM-silvret till Hans av Oderup. Alla utmärkelser – som till stor del beror på döttrarna Elin Welin och Jenny Hanssons engagemang – har bidragit till en ökad internationell efterfrågan.

  – Intresset från utlandet fanns redan tidigare men efter Europamedaljerna har vi fått flera förfrågningar om semin och avelsdjur efter Hans och Ingo, bland annat från Sydafrika, Sydamerika, Australien och USA, säger Carina Hansson.

  LÄS ÄVEN: Dikorna gör comeback

   ”Det är en enorm skillnad i storlek och tyngden på arbetet men annars är det samma principer som inom kattaveln”, säger Carina Hansson.
  ”Det är en enorm skillnad i storlek och tyngden på arbetet men annars är det samma principer som inom kattaveln”, säger Carina Hansson. FOTO: Jonatan Jacobson

  Hårt och noggrant arbete ligger till grund för det framgångsrika avelsarbetet. De vuxna djuren utfodras uteslutande med ensilage och kornhalm från egen odling. Lynnet är det första som granskas, kalvar i lösdrift som inte har rätt temperament skickas till slakt. Kor som inte klarar kalvning på egen hand skickas också till slakt tillsammans med kalven. 

  – De första åren är jobbiga när man förstår att det inte finns några genvägar. Vi har kolossalt höga krav på djuren och om jag inte är tillräckligt självkritisk så hjälper Rolf, Jenny eller Elin till, säger Carina Hansson.

  I höstas köpte Elin och hennes man Johan Welin en gård i närheten och tanken är att de ska fortsätta avelsarbetet med en egen limousinbesättning.

  – Inget är skrivet i sten men vi ska testa i mindre skala och se om det passar oss. Jag har en önskelista på lämpliga djur men det blir nog hårda förhandlingar med mamma, säger Elin Welin.

  LÄS ÄVEN: Köttbönder upplever bäst lönsamhet

   Kor som beter sig aggressivt när de kalvar skickas till slakt.
  Kor som beter sig aggressivt när de kalvar skickas till slakt. FOTO: Jonatan Jacobson
   Vintertid äter djuren ensilage från egen odling.
  Vintertid äter djuren ensilage från egen odling. FOTO: Jonatan Jacobson
   Elin Welin arbetar på en redovisningsfirma och ska tillsammans med sin man Johan starta en egen avelsbesättning.
  Elin Welin arbetar på en redovisningsfirma och ska tillsammans med sin man Johan starta en egen avelsbesättning. FOTO: Jonatan Jacobson
   I hallen hänger några av Oderup Limousins alla priser.
  I hallen hänger några av Oderup Limousins alla priser. FOTO: Jonatan Jacobson

  FAKTA: ODERUP LIMOUSIN

  Företagsform: Enskild firma.

  Antal anställda: En heltid och extra hjälp från familjen vid behov.

  Omsättning: 1,7 miljoner kronor.

  Resultat: 0 kronor efter avskrivningar.

  Vinstmarginal: Uppgift saknas.

  Areal: 47,2 hektar vall, 6,5 hektar naturbete, 12 hektar spannmål.

    

  TRE TIPS FRÅN FAMILJEN HANSSON:

  ”Viktigt att känna arbetsglädje, då går allt mycket lättare.”

   

  ”Var självkritisk, vad kan göras bättre till nästa gång?”

   

  ”Var öppen för råd och ta hjälp av andra som har erfarenhet.”

  Till toppen