Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 november 2019

  Så ska Oatly få mer kontroll på havren

  Landskrona

  Som odlare åt Oatly kan man räkna med att i framtiden få förändra sitt lantbruk. Efter att ha köpt all sin havre i Sverige från Lantmännen startar företaget nu andra samarbeten för att bättre kunna styra hur havren odlas.

   Oatly har svårt att hinna med leveranserna. Anläggningen i Landskrona går i femskift, dygnet runt sju dagar i veckan.
  Oatly har svårt att hinna med leveranserna. Anläggningen i Landskrona går i femskift, dygnet runt sju dagar i veckan. FOTO: Hans Dahlgren

  Lantmännen har hittills varit enda leverantör av havre till Oatlys svenska anläggning, men det kommer att ändras. För med en växande produktion kommer också musklerna för att påverka hela kedjan från odling till leverans.

  – Det är stor skillnad på att vara en liten spelare som vi varit. Nu växer vi jättemycket, och då är min förhoppning att vi kan jobba närmare odlarna, säger hållbarhetschefen Carina Tollmar.

  Mer på önskelistan

  Hittills har Oatly varit hänvisat till Lantmännens befintliga sortiment.

  – Nu utgår vi från deras Natur Plus-koncept, som är lite mera än standardhavre, men vi har ju mycket mer på önskelistan.

   Oatly hinner inte fylla allt de producerar själva, utan lägger ut en del av arbetet på andra företag.
  Oatly hinner inte fylla allt de producerar själva, utan lägger ut en del av arbetet på andra företag. FOTO: Hans Dahlgren

  Begreppet hållbarhet är för Oatly något av ett mantra, både internt och i sin marknadsföring. Då krävs det att man på allvar lever upp till det. På önskelistan som Carina Tollmar talar om finns därför mängder av punkter som i både smått och stort kommer att påverka odlarna.

  – Vi vill lägga till biologisk mångfald i odlingskoncept, att köra förnyelsebar energi på gårdsnivå, att jobba med bästa möjliga gödsel, mineralgödsel utan så mycket fulenergi. Listan är väldigt lång, säger hon.

  Räcker inte

  Just nu kan inte Oatly få tag på all den svenska havre man behöver för att förse anläggningen i Landskrona med svensk råvara. Företaget ser därför gärna att fler odlare satsar på högkvalitativ havre. Som odlare kommer man då att på sikt få räkna med att det blir förändringar på gården, men också att man får betalt för det.

  – Det är så vi kommer att behöva säkra vår tillgång framåt. Det är också så vi kommer att förbättra vår odling. Att vi tillsammans med bönderna hittar sätt att förbättra samtidigt som de får en merbetalning och vi säkrar volymer.

  Kontakt med odlaren

  Berte Qvarn i Halland är en ny samarbetspartner. Där bygger man en särskild anläggning som ska kunna hantera 35 000 ton om året, bland annat åt Oatly.

  – Vi jobbar inte så parallellt med Lantmännen som vi kommer att göra med Berte. Så det är odlarkontakten som är den stora skillnaden, säger Carina Tollmar.

  Produktionschefen Fredrik Gustavsson skjuter in:

  – Bara om något år kommer Sverige att vara en liten marknad för Oatly. Varken Lantmännen eller Berte Qvarn kommer att räcka till. Så det är ett sätt att utveckla metoder som vi sedan kan använda på andra ställen.

  Andelen ekologisk produktion har minskat och huvudorsaken till det är att man har tagit fram fler produkter. Många av dem har ingredienser som inte är godkända i ekologiska produkter, exempelvis vitaminer och mineraler för berikning.

  – Det är struligt. Om man tittar på hur många växtbaserade produkter som kommer fram nu så vill man inte ha en motsättning mellan växtbaserat och ekologiskt. Där tror jag att ekorörelsen har något att titta på, säger Carina Tollmar.

  Finns råvaran?

  – Det gäller att ha framförhållning och säga vilka volymer man vill ha. Men gör man bara det, och betalar för det, så har vi väl inte känt att vi inte kan få råvara.

   Utveckling. ”Vi behöver vara närmre odlarna för att få en bättre dialog och större förståelse för vad vi behöver. Om det går att göra bra via Lantmännen eller inte, det vår vi väl se”, säger hållbarhetschef Carina Tollmar.
  Utveckling. ”Vi behöver vara närmre odlarna för att få en bättre dialog och större förståelse för vad vi behöver. Om det går att göra bra via Lantmännen eller inte, det vår vi väl se”, säger hållbarhetschef Carina Tollmar. FOTO: Hans Dahlgren

  Relaterade artiklar

  Till toppen