Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 december 2019

  Oatly ska utmana alla mjölkprodukter

  Landskrona

  Det började som en havredryck men Oatly får allt fler produkter i sin portfölj. Frågan är om det finns några gränser för vilka mjölkprodukter som går att hitta havrealternativ till.

  – Vi tittar på alla områden där man i dag är hänvisad till mjölk, säger Sofia Ehlde, innovationschef på Oatly.

   Kultur. Numera har Oatly även fermenterade produkter. I de här tankarna syras havrebasen med en bakteriekultur till yoghurtliknande produkter.
  Kultur. Numera har Oatly även fermenterade produkter. I de här tankarna syras havrebasen med en bakteriekultur till yoghurtliknande produkter. FOTO: Hans Dahlgren

  Bland de nyare produkterna i Oatlys portfölj finns en fetare fermenterad produkt som liknar turkisk yoghurt, man har också bredbara ostar och glass.

  Alla produkter i Oatlys sortiment utgår från samma havrebas och behandlas sedan på olika sätt. Även om man alltid utgår från havren så behövs andra ingredienser till de olika produkterna för att uppnå den konsistens och smak man vill ha. De viktigaste tillsatserna är fett i form av rapsolja, stärkelse och protein från växtriket. Dock inte soja.

  – Så länge det är växtbaserat så är vi öppna för ganska mycket.

  Vad saknar ni bland produkterna?

  – Det finns ganska många kvar som ligger i listan och som vi tittar på. Jag vet inte hur mycket jag vill säga, men du kan ju fantisera, skrattar hon.

  Kan man till exempel göra hårdost?

  – Allting går, och absolut är det ett jätteintressant område att titta på. Ost gjord på komjölk har ju större klimatpåverkan än fläskkött. Det är klart att vi kan göra jättestor skillnad där och är ett av de områden som är intressanta för oss. Vi jobbar också med ett patent på det området.

  Läs också: Oatly vill öka kontrollen över svensk havreodling

  Men det är inte bara traditionella mejeriprodukter som finns i siktet. Hittills har mycket av fibrerna som sorterats bort från havren sålt som foder. Nu tittar man på möjligheten att ta tillvara även på det.

  – Vi har ett stort projekt som pågår där vi tittar på olika användningsområden för den här restprodukten.

  Vad kan det bli av det?

  – Det kan bli mycket. Det kan bli produkter på områden där vi överhuvudtaget inte är i dag, men som hjälper till att skifta mot mera växtbaserat. Det skulle kunna vara brödprodukter eller granola, men även mera udda produkter.

  Oatly har genom åren registrerat åtta olika patent. Det första från 1994 har gått ut och det har dykt upp en del konkurrenter.

  – Ja, det har kommit mycket havreprodukter på marknaden. Men nu gör ju inte vi exakt som i det patentet längre, så det har ingen större betydelse faktiskt. Vi har ju kommit längre än så.

  Läs också: Sverige snart en liten marknad för Oatly

  Den största oron hon har är att det ska komma dåliga produkter på marknaden, som förstör för hela branschen, men välkomnar att andra tillverkare gör liknande växtbaserade produkter.

  – Det är ju otroligt häftigt att det händer. Vi har drivit utvecklingen och gör det fortfarande. Vi vill verkligen att skiftet ska ske.

  Vem ser ni som era konkurrenter då? Är det mjölkindustrin?

  – Nej, de verkliga konkurrenterna tror jag är företag som vi ännu inte sett. Alla investeringar som sker inom food tech kommer att leda till helt fantastiska livsmedel framåt och fortsätta revolutionera och leda mot mera växtbaserat. Skiftet är i sin linda.

   Munkänsla. När Oatly utvecklar nya produkter är smak och konsistens i fokus. ”För ingen kommer att offra sig för att gå mot växtbaserat. Det måste vara riktigt bra produkter”, säger innovationschef Sofia Ehlde.
  Munkänsla. När Oatly utvecklar nya produkter är smak och konsistens i fokus. ”För ingen kommer att offra sig för att gå mot växtbaserat. Det måste vara riktigt bra produkter”, säger innovationschef Sofia Ehlde. FOTO: Hans Dahlgren

  Processen

  Den havre som levereras till Oatly är kärnor som värmebehandlats för att inaktivera oönskade enzymer. Det första som händer i processen är sedan att kärnorna våtmals till en gröt. Därefter tillsätts de enzymer som är den grundläggande innovationen i Oatlys verksamhet. Enzymerna bryter ner stärkelsen i havren till bland annat maltos, ett socker som gör att man inte behöver tillsätta någon sötning för en lätt sötma.

  Därefter sorteras en del av de olösliga fibrerna bort, medan de lösliga fibrerna, betaglukanerna, behålls i produkten. Man har då en havrebas som på många sätt går att behandla som mjölk behandlas i ett mejeri.

  För att uppnå olika konsistenser och smaker tillsätts olika ingredienser av andra vegetabiliska råvaror.

  Oatly räknar med att årligen fördubbla sin produktion de kommande åren. Det här berättade företaget mer om när ATL var på besök i november – se mer i TV-klippet här nedan!

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen