Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 mars 2018

  Oatly kan påverka svensk havreodling

  Blir Oatlys utveckling så lyckosam som företaget tror, kommer en stor del av Sveriges livsmedelshavre att gå till havredryck.

   Oatly räknar med att fyrdubbla försäljningen i Europa, vilket betyder att det mesta av den svenskproducerade livsmedelshavren skulle kunna gå till havredryck.
  Oatly räknar med att fyrdubbla försäljningen i Europa, vilket betyder att det mesta av den svenskproducerade livsmedelshavren skulle kunna gå till havredryck. FOTO: Mostphotos

  Råvaran till havredryck för konsumtion i Europa kommer från svensk havreodling.

  – Svenskt jordbruk är fantastiskt, exempelvis att man inte använder stråförkortningsmedel. Men det får vi betala extra för. Vi vill jobba efter en specifikation och förhoppningsvis kan vi få odlare som arbetar utifrån den mallen, säger Oatlys vd Toni Petersson.

  Försäljningen kan fyrdubblas

  Det skördas drygt 600 000 ton havre i landet per år. En tredjedel går grovt räknat på export. Av de 400 000 ton som blir kvar används drygt 100 000 ton till livsmedel, främst grynhavre.

  I Oatlys scenario skulle försäljningen i Europa kunna fyrdubblas vilket betyder att de 15 000 ton som företaget köpte 2017 skulle bli 60 000 ton om fyra–fem år, vilket är lejonparten av dagens produktion av livsmedelshavre.

  Enligt Lantmännen köper Oatly sorterna Kerstin och Galant.

  Utvecklar yoghurten

  Lantmännen levererar till Oatly och har tre kvarnar inom rimligt avstånd: Järna, danska Vejle samt en kvarn i Norge. I kvarnen skalas kärnan som levereras till Oatlys anläggning i Landskrona. Där behandlas kärnan med enzymer så att den blir flytande i en process som omges av patent. Metoden togs fram för 25 år sen på Lunds universitet och syftar till att behålla näringsämnen och smak i den flytande slutprodukten.

  En produkt som går väldigt bra är matlagningsgrädden med rapsolja och havre.

  – Vi gör yoghurt också och den ska utvecklas ännu mer. Det går att göra ost men den ska vara tillräckligt bra, säger Toni Petersson.

  Läs också: Oatly på väg mot första miljardenLäs också: Ledare: Mejerierna missar spannmålståget

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen