Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 maj 1999

  Oätlig färskpotatis för vinstens skull

  Säsongens första svenska färskpotatis, Swift, kan stå på bordet i pingst. En smakkatastrof som inte ens går att skölja bort med öl, säger kritikerna.
  Men på Bjärehalvön sätter allt fler Swiftknölarna i jorden för pengarnas skull.

  Ica köper inte
  ICA tänker inte köpa in den allra tidigaste sorten Swift.
  ­ Den är för dålig, säger Lars Hovendahl på ICA:s packcentral i Jonstorp.
  ­ Den är blöt och smakar illa efter några dagar. Och det tar minst två dagar innan vi kan ha den ute i butikerna i norra Sverige.
  Men Gunnar Blomqvist på Vincent AB, en av de stora grossisterna i Mellansverige, kan inte motstå konsumenternas allt hårdare tryck på nypotatis redan till pingst.
  ­ Vi kommer att ta hem den. Det har jag sagt till våra odlare på Bjärehalvön.

  Mycket pengar att tjäna
  Det är upplagt för det stora potatiskriget där odlare som satsat på Swift knappt vågar tala högt om vilka knölar de har i jorden. Det handlar om stora pengar för dem som lyckas leverera svensk färskpotatis till pingst. Förra året tjänade enskilda odlare 100 000 kronor per hektar.
  Men kritiker hävdar att potatisnäringen binder ris åt egen rygg genom att sälja Swift.
  SPOR:s potatiskonsulent Sune Sylegård vill till och med att sorten ska förbjudas, vilket inte är möjligt. Men han får medhåll från Bjäreodlarnas egen representant Lars Elofsson i Sydsvensk Färskpotatis.
  ­ Vi driver på för att förmå handeln att stoppa köpen av Swift. Jag hoppas för näringens egen skull att Swiftodlarna i år inte kommer att göra så stora vinster på sin potatis, säger Lars Elofsson.

  En vecka tidigare
  Swiftpotatisen har kommit till Sverige från Skottland. I jakten på att komma först ut på marknaden med säsongens färskpotatis började den odlas på Bjärehalvön för fyra år sedan. De första två åren av några få odlare.
  Men det visade sig att Swiftknölarna i regel kunde plockas upp ur jorden en knapp vecka före de andra tidiga sorterna Minerva och Rocket. Ett sådant försprång betydde många sköna slantar i odlarnas fickor. Något som, enligt näringen, 2tvingat2 andra odlare att följa efter.
  ­ Några av de stora odlarna har dragit ned på sin Swiftareal i år, men många odlare har tillkommit, säger Lars Elofsson.

  Tvåprissystem
  Således är det fler som i år är ute för att kamma hem de stora pengarna. Minst tjugo kronor kilot lär de första färska knölarna gå på. Men efter pingsthelgen sjunker intresset för färskpotatis enligt handlarna. För att ta ny fart när de andra sorterna kommer på allvar i månadsskiftet maj/juni. Och då sjunker priset på Swift kraftigt. Förra året fick de odlare som var sent ute med sina Swiftknölar bara två kronor kilot. Ett tvåprissystem som ingen egentligen vill ha.

  Dan Birgerson

  Relaterade artiklar

  Till toppen