Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Nytt utskott ska granska djurtransporter

  Europaparlamentet beslutade i dag, med siffrorna 605 för och 53 emot, om att starta ett utskott som ska granska djurtransporterna både inom EU men också de som kommer in till Unionen.

   Fredrick Federley (C) är mycket nöjd över resultatet om ett nytt utskott.
  Fredrick Federley (C) är mycket nöjd över resultatet om ett nytt utskott. FOTO: Owen Humphreys/TT/Centerpartiet

  Den omdiskuterade debatten om djurtransporter har pågått länge och ATL rapporterade bland annat i början av juni att Nederländerna valde att stoppa långa djurtransporter.

  Under de senaste åren har det förekommit flera fall av djurtransporter som brutit mot de regler Europa satt upp – därav beslutet om ett nytt utskott.

  – Djuren behandlas på tok för illa. I varma och trånga utrymmen ska de utså sina sista timmar innan slakt. Det är inte värdigt, säger Fredrick Federley (C), Europaparlamentariker, i ett pressmeddelande.

  Ska ta fram granskningsrapport

  Det nya granskningsutskottet ska se till så djurtransporterna håller sig till de lagar och regler som finns uppsatta. Om tolv månader ska utskottet ta fram en helomfattande granskningsrapport.

  – Jag är glad att vi fick en majoritet i Europaparlamentet för att starta ett granskningsutskott. Välfärden för de djur som transporteras måste respekteras. Det är ett bra första steg för bättre villkor för Europas djur, säger Fredrick Federley.

  Det transporteras årligen 1,4 miljarder levande djur inom EU, eller till länder utanför unionen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen