Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 oktober 2019

  Nytt tillskott ska minska kornas klimatpåverkan

  En fjärdedels tesked av fodertillskottet Bovaer per ko och dag ska minska metanutsläppen med 30 procent, lovar företaget DSM som nu går vidare med tester i Holland, Danmark och Norge.

   Den hämmande effekten på metanproduktionen uppges vara konstant så länge djuret får tillskottet, men upphävas så snart tillskottet inte längre ges. Arkivbild.
  Den hämmande effekten på metanproduktionen uppges vara konstant så länge djuret får tillskottet, men upphävas så snart tillskottet inte längre ges. Arkivbild. FOTO: Shutterstock/TT

  Fodertillsatser, till exempel alger, har de senaste åren varit i fokus när det gäller att få ner utsläppen av metan hos nötkreatur och andra idisslare.

  Det företag som säger sig ha det starkaste vetenskapliga stödet är nederländska forskningsföretaget DSM, som nu går vidare med tester av sitt fodertillskott Bovaer.

  Produkten har enligt företaget sitt ursprung i samarbetsprojektet Clean Cow, som innefattade tio års arbete, över 30 fältförsök och mer än 25 vetenskapliga och publicerade studier.

  Hämmar enzym

  Rent praktiskt uppges Bovaer hämma den enzym som bildar metan av väte och koldioxid hos idisslarna. Medlet uppges verka omgående och ska inte ha uppvisat några andra, negativa effekter vare sig för djuren, djurskötare eller livsmedelskonsumenter.

  Den hämmande effekten på metanproduktionen uppges vara konstant så länge djuret får tillskottet, men upphävas så snart tillskottet inte längre ges. Tillskottet uppges också ha effekt på andra idisslare som får, get och hjort.

  Tunga samarbetspartners

  I hemlandet Holland går nu DSM vidare med tester ihop med mjölkjätten Frisland Campina, lantbruksuniversitetet Wageningen, och foderförsäljarna Agrifirm, De Heus och ForFarmers. I Danmark deltar DSM som partner i FF-KO-projektet på Aarhus Universitet och i Norge ska bolaget delta i ett liknande projekt på NMBU, Norges miljö- och biovetenskapliga universitet under 2020.

  Båda projekten är samarbeten med partner i industrin, däribland Arla i Danmark och Tine i Norge, uppger DSM för ATL. Även foderproducenter och andra producenter av fodertillägg deltar i projekten, skriver DSM.

  DSM

  Holländskt aktiebolag som ursprungligen bildades av den nederländska regeringen 1902 för att bryta kol i provinsen Limburg.

  Gick in i bioteknikbranschen kring millennieskiftet genom köpet av företagen Gist-Brocades och Roche Vitamins & Fine Chemicals. Samtidigt såldes de petrokemiska delarna av företaget. De statliga kolgruvorna hade avvecklats redan på 1970-talet.

  Fokuserar nu på forskningsbaserade affärer inom hälsa, nutrition och hållbarhet.

  Källa: dsm.com

  Relaterade artiklar

  Till toppen