Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 mars

  Nytt slakteri i Värmland undersöks

  Säffle.

  Säffle kommun har fått 1,9 miljoner kronor från Landsbygdsprogrammet och andra medfinansiärer för att genomföra en förstudie för att se om det finns förutsättningar för ett nytt, lokalt, småskaligt slakteri.

   Caroline Fröling, projektkoordinator, Keiko Schönberg, Öxnevåls gård, Pia Proper, Säffle kommun och Jonas Enström, projektledare.
  Caroline Fröling, projektkoordinator, Keiko Schönberg, Öxnevåls gård, Pia Proper, Säffle kommun och Jonas Enström, projektledare. FOTO: Mari Nälsén

  Initiativet till förstudien togs av lokala lantbrukare efter torrsommaren 2018 – men egentligen började det tidigare än så.

  – För fyra år sedan lyfte vi idén och pratade med flera lantbrukare om det, men då var intresset svalt. Tiden var inte mogen helt enkelt, berättar Pia Proper som är näringslivschef på Säffle kommun.

  Projektet beviljades i slutet av december 2019 och kommer att pågå fram till slutet av juni 2021.

  – Men vi nöjer oss inte med ett slakteri, det behövs säkerligen också ett styckeri och kanske även annan vidareförädling, säger projektledaren Jonas Enström.

  Han funderar också på om det går att knyta den värmländska förpackningsindustrin till projektet längre fram.

   Linderödssvinen på Öxnevåls gård får i dag åka långväga till slakt.
  Linderödssvinen på Öxnevåls gård får i dag åka långväga till slakt. FOTO: Mari Nälsén

  Tiotal lantbrukare i projektet

  Hittills har ett tiotal lantbrukare knutits till projektet. En av dem, som också är en av initiativtagarna, är Keiko Schönberg som tillsammans med sambon Lars Pettersson driver Öxnevåls gård samt LP:s biodling. De har en besättning får av finull/dorset och linderödssvin.

  – För oss skulle det betyda mycket med ett lokalt slakteri. I dag slaktar vi en del av lammen på Scan, och de som vi tar på återtag på ett annat. Grisarna kör vi 10 mil enkel resa för att slakta, berättar hon.

  Paret har till och med funderat i banorna på eget slakteri.

  – Vi ser värdet i att producera livsmedel som aldrig lämnat gården, men ett slakteri i Säffle är ju det näst bästa.

   Keiko Schönberg är en av initiativtagarna till förstudien som ska undersöka möjligheten om ett regionalt slakteri i Säffleområdet.
  Keiko Schönberg är en av initiativtagarna till förstudien som ska undersöka möjligheten om ett regionalt slakteri i Säffleområdet. FOTO: Mari Nälsén

  ”Den rätta platsen”

  Om studien visar att idén med att ett lokalt slakteri är bärkraftig återstår frågan om vem som ska bygga och driva det. Kanske är det kommunens lantbrukare i samverkan eller en driven entreprenör.

  – Det blir nästa stora utmaning. Det kommer i så fall bli en stor satsning, säger Jonas Enström.

  Att Säffle är den rätta platsen för ett regionalt slakteri är Pia Proper övertygad om.

  – Vi har Wermlands mejeri som visat att det går att driva matproduktion lokalt och vi har två saluhallar med lokala produkter i kommunen, säger hon.

  Pågår till juni nästa år

  Projektnamn: Kortare livsmedelskedja genom samverkan kring regionalt slakteri i Värmland.

  Projekttid: 1/1 2020 till 30/6 2021.

  Projektägare: Säffle kommun.

  Finansiärer: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, LRF, Företagarna i Säffle, Mejeritransporter, Coop Värmland, Skafferiet i Värmland AB, Alfastiftelsen.

  Vad ska göras: Undersöka förutsättningar för etablering för ett småskaligt regionalt slakteri och genom det öka de värmländska nöt-, får- och grisproducenternas samverkan för att nå kunderna på den regionala marknaden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen