Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 mars

  Nytt rekordpris för köttrastjur

  195 000 kronor blev rekordpriset för simmentaltjuren 5013 Center vid köttrasauktionen.

  Simmental var också rasen med högst medelpris, men prisnivån var överlag högre än på många år.

   En tung center i ett vinnande lag. Simmentaltjuren 5013 Center av Sanda Skattmansö blev dyrast på tjurauktionen och simmental hade högst medelpris av köttraserna.
  En tung center i ett vinnande lag. Simmentaltjuren 5013 Center av Sanda Skattmansö blev dyrast på tjurauktionen och simmental hade högst medelpris av köttraserna. FOTO: Skärmdump

  Mer än sex miljoner kronor bytte ägare när 104 elittjurar, som hade klarat individprövningen för köttraser, såldes på nätauktion. Det var första gången auktionen hölls digitalt och orsaken till det var förstås coronasmittan.

  – Det har varit en snabb resa med kort förberedelsetid, men vi lyckades göra en bra auktion, säger Johanna Bengtsson, vd för Svensk Köttrasprövning AB.

  Tjurarna presenterades med korta filmer på nätet så alla spekulanter kunde se dem i rörelse.

  Priserna på årets auktion blev avsevärt högre än på fjolårets liveauktion på prövningsstationen i Gunnarp. Medelpriset för hela auktionen hamnade på 59 558 kronor. Det är nästan 7 000 kronor högre än förra året.

  – Jag tror inte att nätauktionen påverkade prisbilden negativt, säger Johanna Bengtsson.

   Johanna Bengtsson, VD för Svensk Köttrasprövning AB.
  Johanna Bengtsson, VD för Svensk Köttrasprövning AB. FOTO: Emelie Otterbeck/svensk köttrasprövning

  Dyrast av alla blev simmentaltjuren 5013 Center av Sanda Skattmansö som klubbades bort för rekordsumman 195 000 kronor. Simmental betalades överlag bra med ett snitt på 84 421 kronor för på de 19 tjurarna som såldes. Charolais hade näst bäst medelpris med 57 714 kronor för 42 tjurarna som såldes.

  Rekordtjuren kommer från Sanda Skattmansö Gård AB i Vittinge där familjen Johansson har en avelsbesättning med ett 30-tal kor och en bruksbesättning med cirka 115 kor. När ATL ringer upp Kristina Johansson för att gratulera till en lyckad försäljning visar det sig att de också är köpare av tjuren.

  – Vi gjorde ett återköp av tjuren för vi ville hemskt gärna ha den i aveln på gården. När vi lämnade den till prövning är den inte så gammal och då är det svårt att veta vad det blir av den, säger Kristina Johansson till ATL.

   Hanna, Kristian, Kristina och Per Johansson på Sanda Skattmansö Gård AB.
  Hanna, Kristian, Kristina och Per Johansson på Sanda Skattmansö Gård AB. FOTO: Linda Vikström

  Familjen Johansson hat haft bruksbesättningen med dikor i många år, men började med simmentalavel så sent som 2016. Därför var det första gången de hade tjur med på individprövning och auktion.

  – Vi hade missat informationen att man kunde ta hem sin tjur innan auktion för användning i den egna besättningen så därför blev det att vi köpte den på auktionen, säger Kristina Johansson.

  Det fanns flera spekulanter på 5013 Center av Sanda Skattmansö och därför drog priset iväg till 195 000 kronor, det högsta genom tiderna på auktioner av individprövade tjurar.

  När 5013 Center kommer hem till gården igen efter ett drygt halvår på prövningsstationen utanför Hörby sätts han in i aveln. Bara två av gårdens kor är besläktade med honom.

  – Vi hade tre kriterier när vi tittade på tjurarna. Det skulle vara en tjur med högt avelsindex, den skulle ha en pappa ur tjurlinjen Gulli och så skulle vi klicka med den när vi såg den på film. Då visade det sig att vår egen passade bäst, säger Kristina Johansson.

  Fakta: Auktion på individprövade köttrastjurar

  104 tjurar såldes och medelpriset var 59 558 kronor.

  Simmental: 19 tjurar såldes med ett medelpris på 84 421 kronor. Dyrast blev 5013 Center av Sanda Skattmansö som såldes för 195 000 kronor.

  Charolais: 42 tjurar såldes till ett medelpris på 57 714 kronor. Högsta priset blev 99 000 kronor.

  Hereford: 17 tjurar såldes till ett medelpris på 51 941 kronor. Högsta pris blev 105 000 kronor.

  Limousin: 13 tjurar såldes till ett medelpris på 51 154 kronor. Högsta pris blev 102 000 kronor.

  Angus: 9 tjurar såldes till ett medelpris på 49 333 kronor. Högsta pris blev 72 000 kronor.

  Blonde: 4 tjurar såldes till ett medelpris på 43 500 kronor: Högsta pris blev 52 000 kronor.

  Relaterade artiklar

  Till toppen