Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2016

  Nytt rekord för ekologisk julskinka

  I år finns 20 procent mer ekologisk julskinka från kravgrisar ute i butik jämfört med förra året.

   Bara 10 av 400 ton julskinka är kravmärkt. Nitritbehandlingen som bland annat ger skinkan dess rosaröda färg är inte godkänd enligt Kravs regler.
  Bara 10 av 400 ton julskinka är kravmärkt. Nitritbehandlingen som bland annat ger skinkan dess rosaröda färg är inte godkänd enligt Kravs regler. FOTO: Hans B Eriksson

  Efterfrågan är stor på ekologiskt griskött uppger föreningen Jord på Tryne som organiserat landets uppfödare av kravgrisar. Under några år har medlemmarna i föreningen ökat sin uppfödning med 50 procent. I år har det fötts upp cirka 30 000 kravmärkta grisar till slakt.

  Det finns också rekordmycket skinka från kravgrisar till jul. Det handlar om cirka 400 ton. Dirk van der Krogt är ansvarig för kravmärkt kött hos Svenskt Butikskött. Han är glad över ökningen.

  ”Vi tror alla som vill julskinka från kravgrisar har chans att få det i år. Tidigare år har det ibland varit brist”, säger han i ett pressmeddelande.

  Men det är bara 10 ton julskinka som är kravmärkt även om det är kött från kravmärkta grisar. Orsaken är att huvuddelen av julskinkorna behandlas med nitrit som både hämmar bakterietillväxt och ger en rosaröd skinka. Och nitritbehandling är inte godkänt enligt Kravs regler.

  LÄS OCKSÅ: Sveriges bästa julskinka korad

  Relaterade artiklar

  Till toppen